Црногорци признали немоћ – да су им сада руски авиони…

Поделите:

По читавој Црној Гори већ неколико дана дивљају пожари за које надлежне службе признају да их је немогуће контролисати, а нарочито је ситуација драматична на полуострву Луштица код Тивта, са којег је у току последња 24 часа евакуисано око 300 мјештана и туриста.

Густ дим у потпуности је прекрио тиватско поље, услед чега је видљивост на тиватском аеродрому знатно била смањена, па је и руски авион „боинг С7“ у понедељак у последњем тренутку морао да одустане од слијетања на аеродром у Тивту.

Црногорске надлежне службе су практично признале немоћ пред ватреном стихијом и упутиле захтјев за међународну помоћ. Нажалост, тешка ситуација у којој се нашла Црна Гора само је показала да држава ни приближно нема капацитета да одговори на овакве изазове, а многи су се присјетили и недавне НАТО кампање, када је практично један од главних аргумената за улазак у НАТО био тај да ће Алијанса „муњевито притећи у помоћ“ у сличним ситуацијама.

Узгред, међу црногорским грађанима још је и те како свјеже и сјећање на не тако давну помоћ од стране руских авиона који су прије двије године помогли Црној Гори када је такође била угрожена од пожара.

Поводом актуелне кризе огласили су се и из опозиције, тачније из Демократског фронта, саопштивши да су позвали чланство и присталице да гдје год могу помогну у гашењу пожара који су захватили Црну Гору, уз констатацију да је тренутно стање само још један примјер када је власт обманула грађане обећањима да ће НАТО прискочити у помоћ Црној Гори у случају елементарних непогода.

Стефан Ђукић, извршни директор Покрета за неутралност Црне Горе, за Спутњик каже да се многи данас питају — гдје је НАТО да нам помогне при гашењу пожара — што је, по његовом мишљењу, погрешно, али и разумљиво питање.

„Питање је разумљиво зато што је током НАТО кампање једна од превладавајућих полуистина била — ’НАТО ће нам помагати приликом елементарних непогода‘. Овај аргумент је ишао до те мјере да је просјечни конзумент медија могао помислити да након уласка у Савез слободно можемо расформирати све службе заштите јер ће НАТО чланице умјесто нас гасити пожаре, чистити сметове и слично. Зато морамо рећи — зашто сте лагали и намјерно доводили у заблуду све грађане када сте говорили да уласком у овај савез рјешавамо све наше проблеме, зашто сте говорили да ће неко други да нас штити од елементарних непогода, међу којима су и пожари“, запитао се он.

Оно што многи генерално властима замјерају јесте изразита неефикасност државе, као и улагање у промашене ствари, као што су маркетинг и билборди подршке чланству у НАТО-у, умјесто улагања у ватрогасна возила и опрему.

На концу, оно што се у случају Црне Горе веома брзо показало јесте да је Црна Гора остала усамљена. Док је традиционалним пријатељима сама окренула леђа, од нових помоћи нема.

Спутњик

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here