ЦРНОГОРЦИМА СМЕТАЈУ ДЕВОЈЧИЦЕ: Чак 1.000 абортуса због одабира пола детета!

Поделите:

Према подацима из Стратегије за очување и унапређење репродуктивног и сексуалног здравља, у Црној Гори се годишње обави око 1.000 намерних и селективних абортуса, због непланираних трудноћа и одабира пола детета.

До 2018. године постоји тренд неравнотеже између полова на рођењу и он се, за последњих 15 година, креће 110 дечака на 100 девојчица, показује истраживање Kлиничког центра.

Подаци из Стратегије за очување и унапређење репродуктивног и сексуалног здравља показују да се укупно годишње обави чак 1.400 абортуса, од којих је само дЕо оправдан и из здравствених разлога.

Програмски директор ЦАЗАС-а Сања Шишовић казала је за Дан да свако има право да слободно и одговорно одлучује о броју деце и размаку између рађања, што укључује и одлуку да ли уопште имати децу и приступ средствима за практиковање овог права.
“Селективни абортуси су проблем о којем се последњих година много говорило у јавности и чињеница је да они постоје у великој мери. Оно што посебно забрињава јесте чињеница да овај проблем и даље остаје присутан и да се недовољно ради на превенцији. Верујем да је у пракси број абортуса, па и селективних, значајно већи него што имамо могућност да чујемо. Да ли се неко бави абортусима у Црној Гори? Верујем да се баве здравствени радници, а нарочито гинеколози који свакодневно раде са пацијенткињама, пружају им информације и здравствене услуге”, истиче Шишовић.

Она наводи да је свест о значају контрацепције и даље веома ниска и док број непланираних трудноћа расте, приступ контрацепцији и квалитетном сексуалном образовању и даље је неадекватан.

“Ово се директно пресликава управо на значајан број абортуса као последице нежељене трудноће. Верујем да се број непланираних трудноћа може оправдати неадекватним приступом контрацепцији и недовољним оснаживањем и едукацијом жена и мушкараца о планирању породице. Пораст абортуса нам само указује да је број непланираних и нежељених трудноћа у порасту и уједно упозорава да се морамо озбиљније бавити питањем репродуктивног здравља и образовања у Црној Гори. У неку руку, може се рећи да је овај број донекле и очекиван имајући у виду да трећина жена има незадовољавајућу контрацепцију то се односи на жене које не користе никакву контрацепцију, а желе да одложе следеће рађање или потпуно прекину рађање. Kључни проблем лежи у томе што, осим што са младима на време не разговарамо о планирању породице на прави начин, имамо ниску свест о значају контрацепције”, истиче Шишовићева.

Пре две године започета је кампања “Нежељена” због алармантних података да се у претходних 15 година због селективних абортуса годишње рађало око 280 девојчица мање него дечака.

Шишовић истиче да пораст абортуса никако не сме да наводи на размишљање да ли га треба ограничити или укинути, јер све жене и девојке треба да имају право на прекид трудноће.

(Мондо/Дан)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here