Croatia Records жели copyright на клање Срба: Имамо права на Томпсонов “Јасеновац”

Поделите:

CROATIA RECORDS, дискографска кућа Марка Перковића Томпсона, затражила је недавно од YouTubea да уклони снимку коју је на тај сервис поставио Индех, а на којој Томпсон изводи пјесму “Јасеновац и Градишка Стара”. Ријеч је о пјесми која слави Анту Павелића, Јуру Францетића и усташке злочине над Србима.

Занимљиво је то да се Croatia Records (CR) позвала на ауторска права када је од YouTubea затражила скидање снимке постављене под називом: “Индех Пленковићу и Колинди поклања спот: Томпсон – Јасеновац и Градишка стара”. То је видљиво из обавијести YouTubea о скидању видеа, у којем се изричито спомиње “copyright claim”, односно ауторска права.

Но како је могуће да се CR може позвати на ауторска права када је ријеч о пјесми која слави клање Срба и усташки режим? С тим питањем обратили смо се CR-u и ZAMP-u Служби заштите ауторских музичких права.

Croatia Records: Ми штитимо Тхомпсонов углед и част

У CR-u тврде да су овлаштени уклонити садржаје који Томпсону “угрожавају морална права, част и углед”.

“На темељу ексклузивног уговора с једним од наших најуспјешнијих извођача, Марком Перковићем Тхомпсоном, овлаштени смо бринути о његовим моралним правима те у том смислу захтијевати уклањање сваке снимке, односно садржаја који угрожава његову част и углед”, кажу нам у CR-u.

“Исто чинимо за све умјетнике-извођаче који с нама имају потписану такву врсту уговора, реагирамо на сваку ситуацију која може угрозити њихову част и углед те ћемо и даље поступати у складу с праксом и даним овлаштенима од стране умјетника-извођача”, стоји у одговору CR-а на Индехов упит.

ZAMP: Нитко не полаже ауторска права на “Јасеновац”

У ZAMP-u, који има уговор с YouTubea од 2014. године, кажу нам да нитко не полаже права на ту усташко-кољачку пјесму.

“HDS ZAMP нема сазнања на који начин Croatia Records полаже права на изведбу предметног дјела. Можемо потврдити да наведено дјело није пријављено у бази података HDS ZAMP-a, што значи да се нитко није декларирао као аутор глазбе и стихова наведеног дјела”, казали су нам у ЗАМП-у и додали да  CR  може полагати права на све снимке или изведбе појединог извођача ако има закључен такав уговор с извођачем.

“YouTube има врло строга правила”

“YouTube је врло регулирана платформа са својим правилима која су врло строга и потпуно поштују локалне и интернационалне законе, а носиоци права врло често скидају садржај који није легализиран и YouTube је ту врло брз и ефикасан. Разлози су различити; од заштите права па до тога да многи не желе бити на тој платформи, као и корисника који желе да њихов садржај буде само на њихову каналу”, објашњава нам Tomo in der Mühlen, познати диџеј и глазбени продуцент. Питали смо га је ли могуће да CR  може тек тако скидати материјал позивајући се на “морална права” извођача? Tomo in der Mühlen каже како такви уговори постоје, но за детаље би требало погледати уговор Томпсона и CR-а.

Државни врх стао у обрану Томпсона, Индех их је снимком подсјетио што је спорно у његовим наступима

Видео чије је уклањање с YouTubea тражио CR, позивајући се на ауторска права, објавили смо након што су недавно мариборске власти забраниле концерт Марка Перковића Томпсона. Тада је пјевач затражио заштиту хрватских власти, а у његову заштиту одмах је стао врх државе – премијер Андреј Пленковић и предсједница Колинда Грабар Китаровић.

Ваља нагласити како је Индехов видео праћен Томпсоновом изведбом усташке пјесме, који је за CR споран, заправо био порука премијеру Андреју Пленковићу којем очигледно није било јасно због чега је Томпсонов концерт забрањен у Словенији. Предложили смо му да се обрати онима који су одлучили забранити његове концерте у Аустрији, Швицарској и Њемачкој.

“Кад већ Пленковић очито није упознат са ситуацијом у Хрватској, можда му колеге из Еуропске уније могу објаснити због чега је Тхомпсон итекако проблематичан у цивилизираном свијету”, написали смо у чланку у којем смо објавили видео који је толико засметао CR-у.

Пјесма која слави усташко клање Срба

Овом пригодом подсјећамо и на текст те кољачке пјесме:

“Јасеновац и Градишка Стара, то је кућа Максових месара
Кроз Имотски камиони журе, возе црнце Францетића Јуре
У Чапљини клаоница била, пуно Срба Неретва носила

Ој Неретво теци низа страну, носи Србе плавоме Јадрану
Ко је мога замислити лани, да ће Божић славит партизани
Тко је река, јеба ли га ћаћа, да се Црна Легија не враћа

Госпе сињска ако си у стању, узми Стипу а врати нам Фрању
Ој Рачане јеба ти пас матер, и ономе тко је гласа за те
Сјајна звијездо изнад Метковића, поздрави нам Анту Павелића”

Croatia Records није доказала да има ауторска права на “Јасеновац”, YouTube вратио снимку

Индех је, наравно, упутио службену жалбу  YouTubeu на приговор CR-а због којег је наш видео уклоњен с тог видеосервиса. Иако је CR имао рок од тједан дана за очитовање и доказивање да на усташку пјесму коју изводи Томпсон заиста има ауторска права, нису то учинили па је YouTubeu вратио скинуту снимку те се она сада може погледати и на том видеосервису.

https://www.youtube.com/watch?v=aW0cDhzKU7k

Тхомпсон 2003.: Не сјећам се

Подсјетимо, Индех је крајем 2003. године први објавио како је Томпсон пјевао пјесму под називом “Јасеновац и Градишка стара”, у којој се слави усташко убијање Срба у злочиначкој Независној Држави Хрватској.

Тхомпсон – домољуб или фашист? Коначан одговор је…

Након објаве тог чланка на Индеху пјевач је прво тврдио да се “не сјећа” да ју је икад пјевао, да би накнадно ипак признао како ју је пјевао.

Тхомпсон 2004.: Пјевао сам

“Свједоци смо још једне бјесомучне хајке коју, изборним поразом, избезумљени комунисти и њихови помагачи покрећу против мене. Овога пута су открили топлу воду; ‘Открили’ су како сам ја пјевао пјесме попут ‘Ево зоре…’, ‘Јасеновац’…’ и слично. Ја нисам аутор тих пјесама, али сам их пјевао, што је свима нама познато, у одређеном периоду свугдје по хрватским трговима и дворанама не скривајући се”, стајало је у приопћењу објављеном 8. сијечња 2004. на Томпсоновој службеној интернетској страници.

Тхомпсон 2017.: Подвалили су ми новинари

Но пјевач је средином свибња ове године опет промијенио своју изјаву и сада тврди да му је дотична кољачка пјесма “монтирана”.

Тхомпсон опет бесрамно лаже о величању Јасеновца, али интернет све памти

“Морам нагласити да постоје неке непримјерене пјесме на интернету које су монтирали и мени подвалили неки новинари како би ме искомпромитирали и приказали као негативца. Ја с тим пјесмама немам никакве везе, осим проблема и неугодности кроз које пролазим”, рекао је Томпсон прије мјесец дана за словенски Репортер.

Индех.хр

Поделите:

1 коментар

  1. Чекам дан кад ће новинске редакције престати да нас филују Томсоном, Шешељем и др.
    И почети писати о свакодневним, једноставним, обичним Југословенима.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here