ЧУДО ИЗ МАНАСТИРА ТУМАН: Овакве монахе још нисте видели!

Поделите:

Из манастира Туман, где почивају мошти два велика чудотворца – светог Зосима и светог Јакова, стиже и једно право музичко чудо.

Два млада монаха, одлучила су да задрже и негују своју љубав према рокенролу па, уз благослов игумана Димитрија (Плећевића), редовно свирају гитаре и вежбају када им духовне и световне обавезе то дозволе. Наравно, манастир је то, па рокерске вештине монах Теофил (Радовић) и јеромонах Петар (Богдановић) одржавају свирајући на акустичним гитарама, а репертоар им је врло неоубичајен, посебно кад је реч о људима који су се заветовали на монашки живот. На њиховој “сет листи” су и Металлица, Дееп Пурпле, Партибрејкерси… као и Ирон Маиден, чији су цовер хита “Wастинг Лове” извели ексклузивно пред камерама портала

Овај несумњиво необичан случај ипак није, заправо, једно од бројних чуда која се у овом манастиру заиста дешавају. Јер, како кажу монаси из Тумана, музика и духовност су блиско повезани, а веза рокенрола и православља доказана је већ много пута, кроз хуманитарне акције и концерте рокера за помоћ српским светињама.

С обзиром на то да је хеви метал, па и рокенрол генерално, врста музике коју није лако на први поглед повезати с православљем, и да ће сигурно бити оних дежурних душебрижника који ће због овог спота негодовати, питали смо игумана Димитрија, како се то православље слаже са овом “западном” музиком и зашто монаси из Тумана имају толику слободу у избору свог музичког пута.

“Све што је Бог дао човеку само по себи је усмерено на добро, па самим тим и музика. Питање је како се ми према њој односимо и на који начин је користимо. Важно је да нас све то води ка вишем циљу, а то је спасење”, рекао нам је игуман Димитрије.

Дакле, љубав према Богу није ничим условљена осим чистом душом. И није важно да ли неко слуша и свира Маидене и Металлицу, или Вивалдија и Мокрањца.

Ево како звуче монаси Петар и Теофил и њихова верзија “Wasting Love”:

 

Headliner.rs

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here