Чувени српски сниматељ каже да је Јавни сервис мрачан, да људи од срамоте сагињу главе и за то криви Бујошевића!

Поделите:

РТС је постао нетранспарентна, трома, нефлексибилна, застарела, полудилетантска, умирућа машинерија, тврди Веско Васовић

Васко Васовић, чувени српски сниматељ и директор фотографије на РТС са импозантном професионалном биографијом, који већ 32 године ради на јавном сервису, тврди да је притисак у РТС као у експрес-лонцу, који прети да пукне у најгорем могућем тренутку.

За такво стање сниматељ криви руководство ове медијске куће са Драганом Бујошевићем, генералним директором РТС, на челу.

– У 60 година дугој традицији РТС је уз успоне и падове био кућа према којој су све остале телевизије и продукције у земљи и региону формирале своје стандарде. РТС је био репер, у сваком смислу, али само био – истакао је Васовић у интервјуу недељнику Печат и додао да запослени сагињу главе не због мизерних плата већ због лоше организације и бахатог односа руководства куће.

Сниматељу који је читав професионални век провео у тој кући чини се да РТС никада није био даље од своје примарне улоге да буде медијски јавни сервис свих грађана Србије.

На грају програма, уместо интонирања српске химне, суочавамо се са сликом српске заставе на којој су исписана имена Драгана Бујошевића и Небојше Брадића, као истинских симбола једне нације.

– Захваљујући нестручном руководству, РТС је постао мрачна, нетранспарентна, трома, нефлексибилна, застарела, полудилетантска, умирућа машинерија. У писму генералном директору и Управном одбору упозорио сам на стање у ком се РТС налази, као и на несагледиве последице с којима бисмо могли да се суочимо. Међутим, Драган Бујошевић је писмо схватио као терористичку претњу и лични напад на њега, а Управни одбор да су захтеви изнети у писму “револуционарни и да мењају цео систем из корена”.

– Бујошевић је за прву сезону серије “Немањићи – рађање краљевине” изјавио да је маестрална и без грешке. Зашто су је онда поправљали. У вези серијала изнето је и да се на екрану не види колико то моћно изгледа и колико је захтевно било све то направити. На шта су онда потрошили више од три милиона евра јер је за те паре управо то и морало да се види. Овако се види како се Свети Сава замонашио испод сопствене фреске и то, срећом, пре него што се чуло да мора нешто да причврљи пре тога – подсећа Васовић.

Тврдњу да се РТС убрзано урушава образлаже чињеницама да је РТС изгубио права преноса најгледанијих спортских догађаја и серијала управо због неспособног и корумпираног руководства.

Васовић се пита и зашто приватна фирма ради прес клипинг, поред РТС стручних служби, као и то како је словеначка фирма “Видеострој” на конкурсу добила средства од РТС да ради серијал о Хиландару и нашој фудбалској репрезентацији.

– Ако приватне фирме и приватне продукције буду исисавале новац из РТС овом брзином, тешко да ће РТС ускоро бити или хоће, али као део система Н1, СББ, УНГ, KKР – тврди чувени сниматељ.

– После “Жике шаренице”, и “Kвадратура круга” се повлачи са националног сервиса.

Следећи корак који је најавио уколико се не усвоје захтеви за промену накарадног система јесте прекид програма на 15 секунди, поручује Васовић.

– Белим словима на црној позадини преко целог екрана биће написано:

– Неспособном руководству РТС – Но Пасаран – каже Васовић напомињући да се гледаоци, уз ођаву програма на Другом каналу РТС, уместо интонирања српске химне, суочавају са сликом српске заставе, на којој су исписана имена Драгана Бујошевића и Небојше Брадића, као истинских симбола једне нације.

У трци око гледаности стижемо последњи на места свих догађаја, када и ватрогасци пакују своје шмркове

Возачи РТС раде по 12 сати, а у радне листе могу да упишу само осам

главни уредник информативног програма располаже само једним дроном, купљеним без тендера

Запослени сагињу главе не због мизерних плата већ због лоше организације и бахатог односа руководства куће

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here