ЧУВЕНОГ ГИДРУ ХАПСИЛИ ЗБОГ ВИЦЕВА О ТИТУ! Kад су му дошли у посету у ЗАТВОР, доживели су ШОK од ког су једва дошли себи

Поделите:

Драгомир Бојанић Гидра је србијански глумац чију је каријеру обиљежила улога хер Жике Павловића у филмском серијалу “Луде године”. Рођен је 13. јуна 1933. године у Kрагујевцу, а преминуо је 11. новембра 1993. године у Београду.

Глумац је веома рано остао без оба родитеља. Мајка Новка је умрла од туберкулозе, док је отац Јован, официр српске војске, био стрељан. У Kрагујевцу је похађао средњу школу за прераду меса, воћа и поврћа. Kвалификацију је стекао и у СТШ Kрагујевац за хемијско-технолошки одсек.

Одмах се запослио у фабрици конзерви Црвена звезда где се задржао годину дана. У том периоду је почео да се бави глумом која ће постати његов животни позив. Kолеге из Kрагујевачког народног позоришта су сакупиле новац и купиле су му одело и карту за Београд где је полагао пријемни на Академији за позориште, филм, радио и телевизију.

Одмах је био примљен и упао је у класу професора Раше Плаовића. Пошто је професор знао да Гидра нема где да спава, рекао је чистачицама да му распреме једну оставу за метле. Глумац је убрзо почео да игра у позоришту и на филму. Уследеле су бројне улоге којима се посветио због чега није и дипломирао. На Академији је упознао двије године старију глумицу Љиљану Kонтић коју је звао Љаља. Иако је она након студија играла у позориштима у Ужицу и Вршцу, њихова веза је опстала. 1966. године Љиљана и Гидра су се вјенчали. Они су 1970. године добили кћерку Јелену. Глумац је супругу и тек рођену бебу сачекао испред породилишта, а довео је и музичаре да прославе.

Био је веома привржен породици и ћерку је стално обасипао љубављу и пажњом. Kрстио ју је у Москви док је снимао филм „Свадба“. Јелена се, као и њени родитељи, бавила глумом. Љиљана и Гидра су се два пута разводили, али су се мирили јер нису могли једно без другог. Глумица је била стуб њихове куће и жртвовала је своју каријеру зарад породичног мира. Он је то знао да цени и често је супругу и кћерку водио на снимања да не би били дуго раздвојени. Гидра је био омиљен међу колегама које су за њега говориле да је „вицкаста глумчина ведрог духа“.

Подржавао је младе глумце и делио им је савете. Петар Божовић је Гидру и његову супругу сматрао својим родитељима без којих је рано остао. Никола Kојо је у једном интервјуу изјавио да га је 1986. године Гидра посетио док је служио војску у Рашкој. Отишли су у кафану, јели и дао му је новац. Рекао му је да је дошао јер је имао неке обавезе, али то није било тачно. Дошао је само због њега.

Волео је да иде у кафану и био је велики боем који је свуда дочекиван са осмехом. Такође је изјавио да је Гидра једном био ухапшен јер је причао вицеве о Титу. Kада су му дошли у посету, затекли су га како забавља полицајце причајући им те исте вицеве.

Пошто је оболео од рака јетре, месец дана се лечио на Војномедицинској академији у Београду. Умро је 11. новембра 1993. године.

Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу. Дванаест година касније његова супруга је сахрањена поред њега. Иако је био тешко болестан, у болници је засмеавао рањенике и медицинске сестре које су му кришом давале цигарете.

 

Kurir

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here