Цвијановић: И мени и свима у Бањалуци биће лакше јер ћемо имати Додика у Председништву БиХ

Поделите:

НОВОИЗАБРАНИ председник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да се значај њене победе на општим изборима у БиХ огледа у томе што ће се наставити са политиком изградње стабилности Српске и јачања њених институција.

То ће овај пут бити лакше него у претходном периоду, с обзиром да ће сада постојати добра комуникација између српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, председника Републике Српске и других институција, рекла је Цвијановићева за Спутњик.

Она је подсетила да је у претходном периоду постојао раскорак између власти, напомињући да су досадашњи српски члан Председништва БиХ, Младен Иванић и његова политичка структура игнорисали институције Републике Српске, наносили јој штету и причали о њој најгоре и у свету, стално вршили опструкцију и много година блокирали средства намењена Српској.

На питање – колико ће бити тешко обављати функцију председника Републике Српске послије Милорада Додика, Цвијановићева је рекла да је то тешко јер Додик има посебну енергију, али да нема оптерећења хоће ли радити боље или лошије од њега, јер ће међу њима увек постојати координација.

“Ми смо уигран тим који функционише већ 12 година. Била сам и шеф кабинета председника Додика када је био премијер, а пре тога била сам две године министар. Пет и по година сам била председник Владе, док је он био председник Републике”, напоменула је она.

Цвијановићева је додала да је увек импресионира Додикова способност да “у лету ухвати ствар и да одмах, у секунди, одвоји битно од небитног”.

Према њеним речима, оно што су Додикови сарадници од њега научили је да само велики тимови односе велике победе и играју велике утакмице.

Цвијановићева је нагласила да ће њени главни циљеви као председника Републике Српске бити стабилна Српска и јаке институције које извршавају обавезе према грађанима.

“То је Република која је свесна себе, својих потенцијала, својих способности, а посебно уставних надлежности које ће морати да брани. То ће бити олакшано чињеницом да имамо Додика као српског члана Председништва БиХ. Он је човек широких леђа и може на себе да преузме притиске зато што зна колико је важно да имамо мир у Српској. Утолико осећам да ће моја позиција бити лакша него што је била његова док је био председник Републике, истиче Цвијановићева.

Она је оценила да ће избор Жељка Комшића за хрватског члана Председништва БиХ изазвати дубоке поремећаје, не само на политичкој сцени, већ и у функционалном смислу, напомињући да су Хрвати опет дошли у позицију да Бошњаци бирају и бошњачког и хрватског члана Председништва БиХ.

Цвијановићева је напоменула да се Република Српска на протеклим изборима одупрла притисцима са разних страна, укључујући притиске који су долазили из западних амбасада, које су покушале да избаце Српску из колосека.

Али ми смо ту, идемо даље, нема великог поремећаја, истакла је Цвијановићева.

(Срна)

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here