ČVOROVIĆ: Stranci u Srbiju dolaze kao kolonijalni upravitelji!

Podelite:

-Strani investitori u Srbiji su potpuno privilegovani, ne samo da dobijaju lokaciju džabe, koju ne mogu da dobiju domaći privrednici, dobijaju pare iz budžeta od nas poreskih obveznika, subvenije za zaposlene, povoljno plaćenu struju… Oni dolaze ovde zato što im je obećan ekstraprofit, koji ne može da se dobije nigde, i zato što su kao beli medvedi zaštićeni zakonodavstvom koje se po kolonijalnom modelu prepisuje u svim kolonijama. Proces standardizacije, odnosno harmonizacije zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom EU ustvari nije ništa drugo nego obezbeđivanje interesa stranaca koji dolaze ovde kao kolonijalni upravitelji, bilo kao strani investiteri, bilo kao nevladin sektor koji takođe siše pare iz budžeta Srbije.

Ovo u intervjuu za video produkciju „Iskre“ kaže prof. dr Zoran Čvorić koji je nedavno održao predavanje na Andrićevom institutu u Andrićgradu.

-Proces harmonizacije prava Srbije za pravom EU odvija se sa propagandnom pričom da će kroz usaglapšavanje našeg prava sa pravom EU to biti učinjeno u interesu naših ljudi, privrede, a to je samo šarena laža iza koje se prikriva ono što je praksa, a to je jasno privilegovani intres stranaca i u politici i u privredi – kaže profesor Čvorović.
Po rečima Čvorovića, stranim investititorima se iz nacionalnog, državnog budžeta, i budžeta lokalnih samouprava daju ogromna sredstva koja i nisu odmah vidljiva.

-To je, na primer, menjanje regulacionog plana za određeni deo grada, izgradnja infrastrukture, puteva, vode, kanalizacije, to su ogromna ulaganja, sa potpuno neizvesnim rezultatom. S druge strane, ta ista država, pravdajući se da nema ekonomske opravdanosti, gasi područne škole, ili gasi srednje škole u malim mestima. A, mi znamo da kada se ugasi škola, ili kada se ugasi sud, a pre desetak godina u Srbiji su ugašeni sudovi koji su postojali od vremena Prvog srpskog ustanka, kad ode učitelj, nastavnik, sudija, u tom mestu više nema elite. Dakle, da li je opravdano da se u nekom mestu po svaku cenu održava škola, i na taj način ojača to mesto, sačuva elita, zaposle ljudi, ili da se šakom i kapom daje stranim investitorima i to u onim granama koje su niskoprofitabilne – pita profesor Čvorović.

Kompradorska elita u Srbiji, po njegovom mišljenju u Srbiji služi intresima stranaca.

-Strani je interes da se na teret poreskih obveznika ovde strancima daju svi najbolji uslovi da dve, tri, četiri godine, sa jeftinom radnom snagom ovde rade, dok se ne pokaže da je u Albaniji jeftinija radna snaga, a da se istovremeno pod logikom finansijske neisplativosti gase škole, gase sudovi, a onda se postavlja veliko pitanje – da li smo mi građani svi ovde jednaki? – pita profesor Čvorović.

Iskra
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here