Да би сачували раднике, Бугарска, Румунија и Мађарска драстично повећавају плате

Поделите:

Милиони младих људи, са пасошем у рукама, отишли су да раде у развијене државе ЕУ. Источни блок остао је без лекара, грађевинских радника, инжењера… Због масовног исељавања број незапослених у њима пао на само три до четири одсто.

Проблем решавају тако што запосленима дижу плате. Погодује им и то што скоро све земље средње и југоисточне Европе имају високе стопе економског раста, од четири до пет одсто годишње. У Мађарској, Пољској, Чешкој, Румунији и Бугарској плате напредују по стопама од осам до 15 одсто годишње, према подацима њихових националних статистичких служби и према извештајима агенција.

Лекар опште праксе у Румунији зарађује 1.960 евра

Просечна нето плаћа у Румунији почетком ове године попела се на око 620 евра, што је око 50 одсто више него пре две године.

Само прошле године плате медицинског особља, наставника и професора скочиле су око 30 одсто, према Романиа Инсидеру.

Будући да се осетио и мањак грађевинских радника, њихове су плате почетком ове године скочиле за 40 одсто, захваљујући осетном повећању минималне плате.

Плате запослених у румунском јавном здравству повећале су се за додатних 70 (седамдесет) одсто. Медицинска сестра зарађује најмање 556 евра, а она с вишом стручном спремом најмање 645 евра, не рачунајући обилне бонусе.

Лекари опште праксе примају најмање 1.960 евра. Због прековремених сати и рада у хитној служби доктори могу месечно зарадити и двоструко више, тврди Романиа Инсидер. Најбоље плаћени доктори примају више од 4.000 евра месечно.
Мађари поклањају женама 32.000 евра

Сличан развој догађаја захватио је остале средњоевропске земље. Бруто плате у Мађарској претходне две године расле по 12 одсто. Почетком ове године настављају напредовати темпом од 10 одсто, према државној статистици. Томе треба додати да је свака жена млађа од 40 година, с најмање три године радног стажа, добила право на државни кредит од 32.000 евра за подизање деце, који неће враћати ако њезина породица буде имала принове. У Чешкој бруто плаће већ две године расту по стопи од око 8 одсто, а у Пољској од 7 одсто.

Влада у Варшави подстакла је скок бруто плата Пољака за 20 одсто претходне две године. Просечна нето плата у Пољској сада износи око 870 евра. Ваља подсетити да пољске обитељи већ више од три године добивају од владе око 115 евра месечно по сваком детету након прворођеног, све до његове пунолетности, што утиче на бољи животни стандард и наталитет.
Хрвати забринути – стижу нас

Хрватски медији бавили су се овом темом. Они се боје да ће ускоро све земље ЕУ бити исред њих по месечним зарадама.

Просечна плата у Хрватској је 6.400 куна, односно око 860 евра. Са тим личним дохотком Хрватска налази у средини међу 11 нових чланица ЕУ из источне Европе.

Међутим, како пишу међи из Загреба, ако се настави садашњи тренд, све средњоевропске земље за коју годину престиће Хрватску по плаћама и животном стандарду, упозорава Нови лист, а преноси Пословни дневник.

Поредећи, плате су прошле године повећане 2,6 одсто у развијеним земљама западне Европе, због скорих избора за Европски парламент и страха владајућих кругова од ширења тзв. популистичких покрета. У Хрватској, у прошлих пет година, плаће номинално расту по стопи од око четири одсто.

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here