Да ли би нови референдум о Брегзиту нарушио демократију у Британији?

Поделите:

Извор Гардијана из Даунинг стрита рекао је да неће бити другог референдума: “Имали смо глас народа 2016. године. Други референдум би заиста био глас политичара – политичари кажу људима да су погрешили први пут и да хоће да покушају поново. То би трајно оштетило веру у демократију”

Центар Лондона је заустављен када је, како се процењује, око 700.000 Британаца мирно протестовало испред парламента и тражило други референдуим о Брегзиту.

Ово је, како пише Гардијан, био највећи чин јавног супротстављања владиној политици још од протеста против рата у Ираку 2003. године.

Број људи који се окупио премашио је сва очекивања организатора и полиције.

Лидер Либералних демократа Винс Kејбл рекао је да је марш показао да су Британци почели да схватају да политичари не могу да спроведу успешан Брегзит који ће заштити њихове интересе и будућност њихове деце. Они су се, како је рекао, уплашили пустоша који би настао и желе да га зауставе.

“Људи су освестили потенцијалну катастрофу”, рекао је Kејбл. “Многи су забринути.”

Обраћајући се окупљенима, међу којима је било десетина посланика свих политичких странака, ТВ лице и писац приручника за исхрану Делија Смит, рекла је да Брегзит прети да изазове “немирни хаос”.

“Једини начин на који можемо да избегнемо ово тотално лудило и победимо нашу будућност, мора да буде народни глас”, изјавила је она на скупу.

Сер Алан Данкан, из редова конзервативаца, рекао је да конзервативни посланици и министри имају дужност да покажу људима да могу да обезбеде разумни, умерени Брегзит који би био у националном интересу. Али то се никада не би постигло, када би многи остали привржени идеолошким блоковима и одбили да се прилагоде.

“Једноставно, нема идеалног исхода који би одговарао свима”, рекао је он. “Људи морају да повуку своје идеолошке опсесије и прихвате прагматични компомис. У супротном, ризикујемо наношење огромне економске штете, као и политичку штету на домаћем и међународном нивоу у годинама које долазе. Ово је најкрупнији тренутак мог политичког живота. Судбина наше земље деценијама ће зависити од овога. Kао да се возимо према литици, али да се не суочавамо са стварношћу.”

Међутим, овог викенда није било никаквих назнака да се торијевци боре против Брегзита. Терезу Меј упозоравају министри који се залажу за Брегзит да ће гласати против било каквог договора који она буде предложила, осим ако не виде правне гаранције да Британија у будућности може да направи комплетни отклон од ЕУ.

Kако ауторитет Мејове слаби, евроспектични парламентарци и донатори све отвореније говоре о могућностима да се Дејвид Дејвис, бивши секретар за Брегзит, изабере за лидера странке.

Демонстранти су на маршу носили транспаранте на којима је писало “Подељен парламент, народ мора да одлучи”, “Чему лажи, Борисе?” и “Време је за окретење према ЕУ”.

Један од учесника протеста рекао је: “Ми одржавамо опште изборе за нову владу сваких пет година или мање. Брегзит је нешто много важније. Приче о томе да је недемократски одржати још једно гласање о Брегзиту је глупост.”

Извор Гардијана из Даунинг стрита рекао је да неће бити другог референдума: “Имали смо глас народа 2016. године. Други референдум би заиста био глас политичара – политичари кажу људима да су погрешили први пут и да хоће да покушају поново. То би трајно оштетило веру у демократију.”

У Северној Ирској у суботу одржан је још један протест. Гомила, машући заставама ЕУ, носила је плакате против Демократске униониситчке партије, а на том скупу су се могле чути и поруке које ЕУ карактеришу као снагу која доноси мир.

 

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here