Да ли бисте носили патике које коштају 12.350 долара?

Mark Wickens for The New York Times People will pay thousands of dollars for sold-out sneakers. Nike sneakers at Stadium Goods, a consignment reseller.
Поделите:

Љубитељи патика прате шта познати носе

Шетати кроз Стадиум Гоодс радњу на 300 квадратних метара у Њујорку значи суочити се са редовима беспрекорне спортске обуће. Погледајте пажљивије и цена ће вас шокирати.

На пример, пар белих Нике Јордан 1 патика модног дизајнера Вирџила Аблоха (Офф Wхите, Лоуис Вуиттон) које су оригинално коштале 190 долара, сада се продају за 2.750. Поред је редак пар Адидас ПW Хуман Раце НМД ТР које је дизајнирао музичар Фарел Вилијамс. Цена: 12.350 долара.

Тржиште дизајнерских патика је ових дана озбиљан посао а Стадиум Гоодс, који препродаје ретка или ограничена издања, постао је “Тифани” за љубитеље патика.

Фанатични љубитељи патика постоје деценијама, а куповина и размена су се махом одвијале на иБеју или личним трансакцијама. Тек је последњих неколико година ово тржиште процветало. Џон Мекфитерс, који је са Џедом Стилером покренуо Стадиум Гоодс, каже да су промену подстакли “људи који сада од детињства уче како да третирају моду као спорт – на начин на који су жене увек третирале моду”.

Поента није употребна вредност већ изражавање идентитета. “Патике су за шопингом опседнуте мушкарце најфлексибилнији и најприхватљивији начин да изразе личност”, каже Мекфитерс.

У јануару 2017. Стадиум Гоодс добио је 4,6 милиона долара финансирања од Фореруннер Вентуреса (који подржавају између осталог Wарбy Паркер и Бонобос) и Цхернин групе.

Раније ове године, европска луксузна група ЛВМГ (Луј Витон, Диор, Живанши) учествовала је као мањински партнер са непознатим износом. А 2. маја је Стадиум Гоодс најавио договор о дистрибуцији са луксузним е-продавцем Фарфетцх. Стадиум Гоодс ће и даље продавати своју робу преко иБеја, Амазона и Алибабе, између осталих.

Захтев за колекционарским примерцима патика и уличне моде нарочито је јак у Kини, каже Мекфитерс. “Често патике које желе не могу да се нађу у њиховој земљи”, рекао је он.

Све у свему, компанија је прошле године зарадила сто милиона долара.

Стадиум Гоодс није једини играч у овом пољу.

ГОАТ (спортски акроним од: Греатест оф Алл Тиме) зарадио је 97,6 милиона долара и Еди Лу, оснивач, каже да им је циљ био да “изграде нешто што решава све већи проблем лажњака”.

СтоцкX је модел продаје изграђен на концепту да цене тражених предмета варирају попут берзе и направљен је за ентузијасте који на патике гледају као на инвестицију.

“Ми смо еволуција иБеја”, рекао је оснивач СтоцкX-а Џош Лубер. Он је додао да СтоцкX сада доноси око два милиона долара дневно продајом робе.

Kао и на берзи, цене се мењају у реалном времену (ГОАТ/Флигхт Цлуб и Стадиум Гоодс нуде фиксне цене). Постоји и могућност “ИПО патика”, каже Лубер и као пример наводи лимитирану препродају нових Нике патика Леброна Џејмса коју је СтоцкX организовао прошлог јануара. Са само 46 пари у продаји (23 Леброна 14 и 23 у стилу патика које је Џејмс носио као новајлија), надметање је трајало три дана а све патике су продате по просечној цени од око 6.000 долара.

“После тога, дозволили смо седморици муштерија да их препродају а да нису ни додирнули производ”, рекао је Лубер. “То је прави трговачки дан.”

Љубитељи патика прате шта познати носе, каже Џо Ла Пума, маркетиншки стручњак који на Јутјубу води “Снеакер Схоппинг”.

“Нарочито су, у својим круговима, утицајни Kање Вест, Тревис Скот, АСАП Роки, Вирџил Аблох и Џаред Лето”, рекао је он. “Не почне свака патика специјално. Постоји шанса да ће је неко од ових познатих носити и онда може да постане суперкул.”

The New York Times

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here