Да ли ће доћи до заокрета америчке политике на Балкану? (ВИДЕО)

Поделите:

Да ли ће доћи до заокрета америчке политике на Балкану? Ако је судити према извјештају невладине организације Атлантски савјет, Сједињене Америчке Државе требало би да појачају присуство на овом простору, а у плану је и, како се наводи, историјско помирење са Србијом.

У извјештају Атлантског савјета, под називом „Балкан напријед: Нова стратегија САД за регион“, као четири основна приоритета за стабилизацију региона наводе стално присуство војске у Југоисточној Европи, зближавање са Србијом, додатно ангажовање Америке као посредника у преговорима Београда и Приштине и обраћање пажње на предузетнике и младе у региону.

Из америчке амбасаде у Београду одмах су саопштили да ово нису званични ставови Вашинготна, и да је то тек став једне невладине организације у оквиру јавних расправа о спољној политици Америке.

Иако су вијест пренијели готово сви медији у Србији, питање је колико стратегија Атланског савјета има утицаја на званичну политику Вашингона.

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону, Обрад Кесић, каже да су званични ставови САД управо супротни.

„И сам секрета САД рекс Тилерсон је врло јасно говорио о томе да народи који живе на простору Балкана имају шансе да ријеше своје проблеме, анимозитете и конфликте, али да то морају сами да ураде. Ту није било никакве најаве да ће администрација САД имати већу или неку другу улогу“, каже Кесић.

Да ће до промјене курса у америчкој спољној политици тешко доћи, бар у наредних три до пет година, сматрају и аналитичари. Поручују да су карте на Балкану већ подијељене.

„Американци су за свог главног савезника изабрали Албанце и мислим да се то неће тако брзо примијенити, посебно што су Американци главни заступници албанских интереса на овом простору.“, истиче аналитичар Жељко Будимир.

Да ова иницијатива није ни безазлена, говори и чињеница да ће бити представљена члановима Конгреса, Стејт департмента, али и српском министру спољних послова Ивици Дачићу током конференције у Вашингтону данас и сутра.

Према појединим изворима, невладина организација Атлантски савез, претходних година имала је велики утицај на креирање курса политике Вашингтона, посебно код бивше администрације.

Главни циљ им је промовисање НАТО савеза, па се ова иницијатива може посматрати и као наставак притисака на Србију да напусти неутралност и да се одреди према чланству у Алијанси.

РТРС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here