Да ли ће Србија добити истополне заједнице, сурогат-материнство, забрану физичког кажњавања деце…

Поделите:

Да ли ће Србија добити истополне заједнице, сурогат-материнство, забрану физичког кажњавања деце, алиментациони фонд за оне чији неодговорни родитељи не учествују у њиховом издржавању или црквени брак без обавезе склапања грађанског, знаће се у децембру.

Како пишу “Вечерње новости”, Комисија за израду Грађанског законика (ГЗ) тада ће почети да чисти алтернативне чланове из дела који се односи на породичне односе, који је изазвао највећу пажњу јавности.

У Комисији за израду ГЗ за “Новости” кажу да је, упркос најавама да би преднацрт Грађанског законика могао да буде готов до краја године, рок померен.

Како наводи лист, Комисија ће у новембру чистити од алтернативних решења део који се односи на стварно право, а у децембру део о породичним односима – свеукупно 1.000 чланова.

“Новости” напомињу и да ће, како сада ствари стоје, у Грађанском законику остати члан који се односи на забрану физичког кажњавања деце јер он није ни имао алтернативу.

Али, објашњава лист, могућности сурогат-метринства или оснивања истополних заједница дате су као алтернативни чланови, па ће се о њима тек расправљати.

“Новости” напомињу да би у јануару требало да почне коначна редакција текста, када ће се знати да ли ће се и други чланови који су изазвали интересовање јавности, као што су чланови о увођењу непотпуног усвојења, заједничкој имовини супружника, процесним правилима у породичним споровима, увођењу права на еутаназију, професионалној одговорности лекара или медицинског особља, наћи у ГЗ.

Састаје се сваке недеље, а задатак јој је да пређе више од 550 алтернативних решења и одлучи, у складу са оним што се чуло на расправи, остају ли у тексту.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here