Да ли је дебата Трампа и Бајдена показатељ суноврата Америке? (ВИДЕО)

Поделите:

Дебата председничких кандидата Доналда Трампа и Џоа Бајдена у Kливледну показала је сву дубину подела у америчком друштву пред новембарске председничке изборе. Дебату су обележиле међусобне увреде, свађе, надвикивање и оптужбе да ц́е уништити Америку.
Бајден је, током дебате, у неколико наврата назвао Трампа „кловном“ и „лажовом“, док је Трамп противкандидату упутио серију прилично увредљивих тврдњи на рачун породице. Трамп је пред почетак дебате затражио да Бајдену буду прегледане уши, како би се видело да у њих није сакрио „бубицу“ преко које би добијао савете.

Kандидати се нису руковали због епидемиолошких мера, а дебату су обележиле свађе, увреде, надвикивање, те је Бајден Трампу у једном тренутку чак рекао „Хоћеш ли ућутати, човече“. Оба кандидата су један другог током дебате називали лажовима.

Доналд Трамп и Џозеф Бајден оштро су супротставили ставове о кључним питањима за будуц́ност САД. Бајден је оптужио Трампа да долива уље на ватру расних немира у Америци. Трамп је узвратио тврдњом да ц́е демократе, у случају победе, уништити САД.

– Ви сте најгори председник кога је Америка икада имала – рекао је демократски кандидат за председника САД, Џозеф Бајден ривалу, председнику Доналду Трампу током прве од три дебате пред новембарске председничке изборе, пренео је РТС.

Током вероватно најхаотичније председничке дебате у историји, Трамп је узвратио једнако жестоко, подсец́ајуц́и Американце да је Бајден током процеса доношења кривичнх закона 1994. године, припаднике афроамеричке заједнице назвао „суперпредаторима“.

​Модератору дебате, Kрису Воласу са „Фокс њуза“, било је потребно безмало сат времена да заустави истовремена излагања двојице кандидата, али само накратко, јер су Трамп и Бајден и у наставку пречесто говорили углас.

Kандидат демократа није желео да одговори на ту оптужбу шефа Беле куц́е, наводец́и да „насиље није добар одговор на насиље“ и оптужио Трампа да није повукао ни један позитиван потез после убиства Џорџа Флојда у Минеаполису.

Агресивнији наступ Доналда Трампа аналитичари објашњавају лошим резултатима које су у првим дебатама имали његови претходници у Белој куц́и, Роналд Реган 1984. године, млађи Џорџ Буш 2004. и Барак Обама 2012. године.

​Једнако жестоке оптужбе двојица противкандидата су разменила у делу расправе о расним проблемима у САД, при чему је Бајден оптужио Трампа да је напустио једнакост која је била најважнија у Америци, док је Трамп напао Бајдена да је завистан од гласова радикалних левичара.

Реакција власти на пандемију вируса корона, такође, узбуркала је страсти међу кандидатима демократа и републиканаца, а Трамп је на оптужбе да лоше руководи кризом, одговорио да би у случају да су на власти демократе, у САД о ковида 19 умрло два милиона људи.

Од ковида је у САД умрло око 200.000 људи, док је заражено око два милиона.

– Бајден ц́е уништити ову земљу начином на који планира да се суочи са вирусом корона – рекао је Трамп и рекао Бајдену „ти ниси паметан, био си међу најгорим студентима“. Трамп је додао како је више урадио за 47 месеци свог мандата, него Бајден за 47 година.

Додатне страсти узбуркала је тврдња Џоа Бајдена, који је дан уочи дебате изнео Њујорк тајмс, да је Трамп платио свега 750 долара федералног пореза на доходак, што је председник САД демантовао наводећи да је у федералну касу уплатио милионе долара.

– Постаће први председник у америчкој историји који ц́е иза себе оставити мање радних места него што је затекао – рекао је Бајден. „Не може поправи економију док не реши здравствену кризу“.

Трамп је оштро узвратио, наводећи пример Њујорка на чијем су челу демократе.

– То је град духова. Плашим се да никада неће успети да се опорави – рекао је Трамп.

Током расправе о реакцији Беле куц́и на пандемију вируса корона, Бајден је подсетио да је Трамп „позивао присталице да пију варикину“, те да ц́е здравствена криза бити окончана до Ускрса.

Дебата у Kливленду прва је од неколико које ц́е бити одржане до председничких избора. Дебату у Kливленду је, према проценама, преко телевизије и интернета пратило око 100 милиона људи.

vesti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here