Да ли је фотографија вредна вашег живота: На стотине људи погинуло је због селфија, а међу њима је и једна девојка из Ниша

Поделите:

У потрази за савршеним селфијем само у периоду између 2011. до 2017. године живот је изгубило 259 људи

Ива Мамутовић имала је 19 година. Живела је у Нишу, а планирала је да упише Филозофски факултет. Сасвим обична тинејџерка. Водила је рачуна о друштвеним мрежама – а тамо је увек такмичење чији је селфи најбољи и најлепши – и покушала да, у суботу увече, на крову зграде услика фотографију на којој ће се иза ње простирати град. Kренула је уназад да ухвати шири кадар и није ни приметила да је стигла до ивице крова. Док су двојица њених другара схватила шта се дешава, већ је било касно. Ива је пала са висине од око 15 метара и остала мртва на месту.

У потрази за савршеним селфијем само у периоду између 2011. до 2017. године живот је изгубило 259 људи, показало је истраживање Националног центра за биотехнолошке информације у САД, а претпоставља се да је тај број заправо још већи, али да селфи није утврђен као званични узрок смрти у многим случајевима.

Међу најучесталијим узроцима су падови са високих висина, како са зграда, тако и са планина, а у опасна места која би према предлогу истраживача требало да буду проглашена као “но селфие зоне”, односно “зоне без селфија” су и језера, на којима се догоди велики број смртних случајева.

Нису ретки ни случајеви у којима људи страдају пошто их нападну животиње, а често се појављују и извештаји од смрти услед пожара или струјног удара.

Тако је 19-годишњи Гевин Зимерман пре неколико година погинуо док је снимао селфи на литици у Новом Јужном Велсу у Аустралији.

Томер Франкуртер је страдао у једном националном парку у Kалифорнији након што је пао са 250 метара висине покушавајући да услика селфи. На истом месту страдао је и пар младих Индијаца који су се преселили у Силицијумску долину и на Инстграму, на којем их је пратило десет хиљада људи, бележили своја путовања.

Истраживање је показало да су овакви случајеви најчешћи у Индији, Русији, САД и Пакистану, а да су жртве у 72,5 одсто случајева мушкарци.

Подаци говоре сами за себе. У 2011. години због несреће приликом снимања селфија страдало је тек троје људи, док је тај број у 2016. достигао 98, а у 2015. години је више људи изгубило живот због селфија него од напада ајкула.

Kао једно од најопаснијих места за снимање селфија често се помиње Гранд кањон, иако подаци показују да су топлотни удар и дехидрираност чешћи уроци смрти на овом месту од селфија. Од 55 људи који су случајно пали са литице у Гранд кањону, било је 39 мушкараца, а осморица њих страдала је управо покушавајући да испозира за слику.

Потреба да се садашњост забележи и овековечи на друштвеним мрежама дефинитвно је променила начин на који доживљавамо и перципирамо живот, али је трагична иронија да та потреба може одвести у смрт.

Двоје британских туриста и један Аустралијанац пронађени су мртви на плажи у Ерицеири близу Лисабона, а полиција претпоставља да су погинули током покушаја да направе селфи.

У питању су мушкарац у четрдесетим и жена у тридесетим годинама, а према наводима полиције, највероватније су пали са висине од око 30 метара између један и шест ујутру. Руи Переира де Тера, начелник спасилачке јединице рекао је да све указује на то да су њих двоје настрадали приликом покушаја да направе селфи.

Затим, тридесеттрогодишњи Британац Мајкл Kернс и тридесетседмогодишња Аустралијанка Луиз Бенсон пали су са 40 метара високог зида у Португалији и погинули покушавајући да сниме селфи. Рибари су пронашли њихова тела ујутро на плажи, а мобилни којим су покушавали да сниме фотографију пронађен је на зиду.

Деветнаестогодишњак из Хјустона страдао је док је покушавао да се слика за Инстаграм с пиштољем прислоњеним на чело. На исти начин живот је изгубио и 15-годишњи дечак из Индије који је себе погодио у главу метком из очевог пиштоља.

Познат је и случај 66-годишњег Јапанца који је изгубио равнотежу и скотрљао се низ степениште Таџ Махала у септембру 2015. године. Према наводима сведока, покушавао је да усними селфи, а након што је претпрео озбиљну повреду главе, преминуо је у болници.

Ива Мамутовић није први овакав случај код нас. Нажалост. Фотографисање на литици изнад Дрине завршило се трагично по Милоша Ристића (27) из Београда, који је страдао после пада уз стрми пут Перућац – Митровац на Тари. Чим су пријатељи несрећног младића алармирали за помоћ, три возила ватрогасаца спасилаца МУП Србије из Бајине Баште кренула су на лице места, а убрзо су им се придружила четворица ужичких колега из Тима за рушевине, два члана Добровољног ватрогасног друштва и два ренџера националног парка Тара.

Међутим, било је касно. Ристићево тело откотрљало се до дна литице обрасле густим растињем и ватрогасци су одлучили да се до њега спусте помоћу ужади с врха амбиса, под светлошћу рефлектора, јер је већ падао мрак.

Бескрајна потера за савршеним селфијем који ће људи обожавати на друштвеним мрежама не јењава, упркос све већем броју несрећних случајева. Румунка која је смислила да усними “ултимативни селфи” тако је легла на кров брзог воза, а када је он кренуо, подигла је ногу, а онда ју је здрмала струја напона од 27.000 волти.

Упозорења званичника и институција да се води рачуна приликом фотографисања на опасним местима нису много уродила плодом, баш као ни “селфие фрее” зоне. Ипак, ваља увек имати на уму: колико сте далеко спремни да одете да бисте снимили фотографију и колико лајкова вреди ваш живот.

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here