Да ли је правилно прекрстити се сваки пут када пролазимо поред цркве?

Поделите:

Већ неколико година уназад сведоци смо да се људи чим угледају цркву или поред ње пролазе, било пешице, било у неком превозу, крсте.
И док једни сматрају да је у питању механичка радња, која нема никакве везе са вером и повезивањем са Богом, други у овом чину виде израз поштовања према светињи и вери.

Питање које се намеће је да ли је то помодарство, некакав феномен прихваћен од већине или је хришћански чин?

“Сматрам да је такав чин апсолутно хришћански. Онај ко осети потребу да се на тај начин, макар и само на тренутак приближи Богу, не чини ништа лоше. Kрст има две “линије”. Хоризонтална и вертикална линија представљају љубав и симболизују љубав према Богу”, објаснио је једном приликом свештеник Саша Ђурђевић за Дневно.

Са друге стране социолог Ратко Божовић сматра да овај чин једна врста невербалне комуникације, навике и механичке реакције.

“Мишљења сам да је то једна форма навике или механичка реакција. Млади то раније нису радили, а сада их масовно видимо како се крсте на јавном месту. То су сигурно видели од старијих. Међутим, сматрам да код појединаца све то полази од унутрашњег збивања. Многи љубав према Богу испољавају на тај начин. То је нека врста емпатије, осећајности, емоције… Дакле, код неких је манир, а код других је унутрашњи осећај”, објашњава социолог.

Kао и у свему мишљења су подељњна, а неког званичног обрасца да ли си већи хришћанин ако се крстиш и молиш кад пролазиш поред цркве или ако то не радиш, а живиш часно, нема. Kао што видимо, ствар је индивидуална, и зависи од особе и њених потреба.

Дневно

Поделите:

3 Коментари

 1. Нисте приметили гомиле просјака по улицама.
  Нисте приметили децу од 5 до 15 година, такозвану децу са улице, који су најчешће без родитељског старања, бескућника, који преврћу ђубре по контејнерима да би дошли отпадака хлеба.
  Нисте приметили ни дилере дроге и подводача малолетница у центру града, то вам не смета.
  Сиротињу не примећујете. Најели сте се па сте се заборавили.

  Приметили сте јер вам сметају тихи људи који се прекрсте када прођу поред цркве.
  Њих примечујете јер вам је још увек сатана у памети говори да је вера опијум за народ.
  Добро сте научили сатанистичке лекције крвавог Лењина и Броза, па их још проверавате код бивших комуњарских учитеља.

 2. Вјеру је потребно .утврђивати стално,ако само мало застанемо у томе удаљимо се од Бога.Стога овакав чин нас држи у будности.Никоме не чинимо зло када се прекрстимо на улици или било гдје а онима којима смета нека гледају своја посла

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here