Да ли је Трамп “убио” десницу у Европи?

Поделите:

Вашингтон — Након избора Доналда Трампа за председника САД, очекивало се да ће у Европи ове године на власт доћи десни популисти, али није било баш тако, пише Глас Америке.
Наводи се да је центриста Емануел Макрон победио у Француској, Странка независности Уједињеног краљевства (УКИП) Најџела Фаража није освојила ниједно место у британском парламенту, а тамошњи конзервативци су изгубили већину.

“Глас Америке” наводи да аналитичари сада верују да је Трамп можда спречио победу европских популиста.

Наводи се да је британска премијерка Тереза Меј била први страни државник који је посетио Доналда Трампа у Белој кући, али то је можда коштало изборног резултата.

У Британији су се догодила три озбиљна теористичка напада пре избора.

Доналд Трамп је најпре понудио своју подршку, а потом критиковао градоначелника Лондона. То је многе гласаче натерало да преиспитају пријатељство Британије са Трампом.

“И то их гура ка Европи. То није опипљиво, али имате осећај да се јавно мњење променило и да грађани постају опрезнији када је реч о односу са Америком”, каже политички аналитичар Иан Дант.

У априлу је Трамп подржао екстремну десничарку Марин ле Пен након напада терористе на полицајца у Паризу. Ипак, Емануел Макрон је победио.

То је утицало да јој се умање шансе – због тога што начин на који Трамп води САД не виде сви као позитиван”, каже Кетрин де Вис са Универзитета у Есексу.

И Трампова одлука да се повуче из Париског споразума о климатским променама такође је узбунила Европу.

“Мислим да се сада многи питају да ли вреди гласати за десне популисте који су против естаблишмента у Европи? Ипак, не мислим да је то крај десног популизма. И сматрам да они нису једини који покрећу тај антиестаблишмент осећај. Сада имају конкуренцију”, сматра Де Висова.

“Глас Америке” наводи да је та конкуренција у виду нове политичке врсте: центристичких популиста. Али, није цела Европа у том смислу промењена. Трамп је и даље популаран на истоку, у земљама попут Пољске, чији ће главни град Варшаву ускоро посетити.

Посете Берлину и Паризу нису планиране, а и Трампов одлазак у Лондон је под знаком питања.

Неки аналитичари то виде као знак растућих подела између Вашингтона и Западне Европе, закључује “Глас Америке”.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here