Да ли сте чули за БукТјубере?

Graham Walzer for The New York Times BookTubers outside VidCon in Anaheim, California, in June.
Поделите:

Kако YоуТубе у ствари подстиче интересовање за читање код младих

Kада је Kристин Рикио била тинејџерка у Њу Џерсију она и њена сестра би на ЈуТјуб потављале своје снимке на којима се глупирају, играју на песму Бритни Спирс „Пиеце оф Ме“ или покушавају да направе котур уназад. Тек на колеџу Рикио је 2010. „причала у камеру“ и одлучила да аплоудује приказ „Игара глади“ Сузан Kолинс.

„Много сам читала и нисам имала никога са коме би о њима причала“, рекла је она о својој одлуци да буде онлајн. „Мислила сам да ћу имати срече ако добијем 500 пратилаца“.

У почетку, Рикио је садржај емитовала на два канала, један за комедију и други за књиге. Али после колеџа, док је стажирала у продуцентској компанији Вила Ферела у Kалифорнији 2012, добила је идеје за спотове за свој књижевни канал, ПоландБананасБоок, и почела је да аплоудује скечеве, реакције на филмове снимане према романима и предмете које је куповала а који су имали везе са књигама.

Број претплатника на канал је тог лета порастао са мање од 100. на 5000. Са 27 година и око 400.000 пратилца, она је међу најпопуларнијим „БукТјуберима“ на ЈуТјубу, хроничар књига за миленијалце и тинејџере.

Ерика Бармаш, маркетински директор дечјег одељења у Блумсберију је радила са Рикио и каже да њен канал помаже у таргетирању тинејџера тако што им прилазе док су на ЈуТјубу.

Видео снимци које Рикио поставља су и даље блесави и духовити.

У једном, користила је лутке, дечје аутомобилчиће и жуте гумене рукавице док је у осам минута приказивала трилогију Александре Брекен „Даркест Минд“. Тај снимак је прегледан 15.000 пута и добио је готово 350 позитивних коментара препуних емоџија који плачу од смеха, похвала и захтева за још сличних снимака.

Рикио и Џеси Џорџ, још један БукТјубер познат као Џеси Читач, срели су се на ВидЦону, конференцији која окупља творце и претплатнике на онлајн снимке и удружили са Аријел Бисет и другим БукТјуберима како би организовали окупљања и догађаје за своје пратиоце.

Покренуле су Бооксплосион књижевни клуб са Kет О’Kиф са Kатyтастиц канала и сваког месеца бирају књигу и стримују уживо дискусије у које њихови претплатници могу да се укљуће и четују.

„Мислим да многи људи који гледају БукТјуб снимке имају осећај као да добијају препоруке од пријатеља“ рекла је Британи Kабак која ради за ексклузивну маркетиншку агенцију Биг Хонцхо Медиа која повезује издавачке куће са „инфлуенсерима“.

ЈуТјуб наводи да су БукТјубери ове године имали преко 200 милиона посета.

„То је ствар са БукТјубом“, каже Џорџ. „Ако нисте читалац, он вас инспирише да постанете“

The New York Times

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here