Da li ste čuli za BukTjubere?

Graham Walzer for The New York Times BookTubers outside VidCon in Anaheim, California, in June.
Podelite:

Kako YouTube u stvari podstiče interesovanje za čitanje kod mladih

Kada je Kristin Rikio bila tinejdžerka u Nju Džersiju ona i njena sestra bi na JuTjub potavljale svoje snimke na kojima se glupiraju, igraju na pesmu Britni Spirs „Piece of Me“ ili pokušavaju da naprave kotur unazad. Tek na koledžu Rikio je 2010. „pričala u kameru“ i odlučila da aplouduje prikaz „Igara gladi“ Suzan Kolins.

„Mnogo sam čitala i nisam imala nikoga sa kome bi o njima pričala“, rekla je ona o svojoj odluci da bude onlajn. „Mislila sam da ću imati sreče ako dobijem 500 pratilaca“.

U početku, Rikio je sadržaj emitovala na dva kanala, jedan za komediju i drugi za knjige. Ali posle koledža, dok je stažirala u producentskoj kompaniji Vila Ferela u Kaliforniji 2012, dobila je ideje za spotove za svoj književni kanal, PolandBananasBook, i počela je da aplouduje skečeve, reakcije na filmove snimane prema romanima i predmete koje je kupovala a koji su imali veze sa knjigama.

Broj pretplatnika na kanal je tog leta porastao sa manje od 100. na 5000. Sa 27 godina i oko 400.000 pratilca, ona je među najpopularnijim „BukTjuberima“ na JuTjubu, hroničar knjiga za milenijalce i tinejdžere.

Erika Barmaš, marketinski direktor dečjeg odeljenja u Blumsberiju je radila sa Rikio i kaže da njen kanal pomaže u targetiranju tinejdžera tako što im prilaze dok su na JuTjubu.

Video snimci koje Rikio postavlja su i dalje blesavi i duhoviti.

U jednom, koristila je lutke, dečje automobilčiće i žute gumene rukavice dok je u osam minuta prikazivala trilogiju Aleksandre Breken „Darkest Mind“. Taj snimak je pregledan 15.000 puta i dobio je gotovo 350 pozitivnih komentara prepunih emodžija koji plaču od smeha, pohvala i zahteva za još sličnih snimaka.

Rikio i Džesi Džordž, još jedan BukTjuber poznat kao Džesi Čitač, sreli su se na VidConu, konferenciji koja okuplja tvorce i pretplatnike na onlajn snimke i udružili sa Arijel Biset i drugim BukTjuberima kako bi organizovali okupljanja i događaje za svoje pratioce.

Pokrenule su Booksplosion književni klub sa Ket O’Kif sa Katytastic kanala i svakog meseca biraju knjigu i strimuju uživo diskusije u koje njihovi pretplatnici mogu da se ukljuće i četuju.

„Mislim da mnogi ljudi koji gledaju BukTjub snimke imaju osećaj kao da dobijaju preporuke od prijatelja“ rekla je Britani Kabak koja radi za ekskluzivnu marketinšku agenciju Big Honcho Media koja povezuje izdavačke kuće sa „influenserima“.

JuTjub navodi da su BukTjuberi ove godine imali preko 200 miliona poseta.

„To je stvar sa BukTjubom“, kaže Džordž. „Ako niste čitalac, on vas inspiriše da postanete“

The New York Times

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here