Да ли сте некога убили? — Харадинај: Не знам, вероватно

Поделите:

Косовски премијер Рамуш Харадинај рекао је да Косово нема спољну политику и да “припада клубу који води Америка”. Упитан да ли је некога убио, рекао је: “Не знам, вероватно, рат је рат”.

“Ми смо део Европе и сарађујемо са Бриселом и Берлином. Међутим, када је спољна политика у питању, ми смо део клуба земаља који предводи Америка. Нама то није проблем да признамо, немамо ни времена да се бавимо проблемима у свету”, рекао је Харадинај у интервјуу за Хепи телевизију.

Каже и да је био део косовске екипе која је подржавала Бриселски споразум, али остаје при ставу да ЗСО може бити формирана само на основу косовског Устава.

Претходно је, каже, потребно установити “о каквој ЗСО је реч, па тек онда када ће бити формирана”.

На констатацију да се Срби плаше да ће та ЗСО бити формирана тако да буде под потпуном контролом Приштине, Харадинај је рекао:

“Не мора се то звати страхом, али Косово постоји и извор нашег постојања је Устав. Тако сви овде функционишемо”.

Он каже и да док Србија не призна Косово постојаће два става “како ми то видимо, две истине”.

“Реалност је да Косово постоји”, рекао је Харадинај.

Тврди да за Србе на нема препрека ни претњи и могу да живе на Косову.

Ситуацију у вези хапшења шефа владине Канцеларије Марка Ðурића у Косовској Митровици, Храдинај назива “чудном”, те додао да се због тога “нико није осећао добро”.

Харадинај је рекао да знао да ће Ђурић бити ухапшен, јер му је, како је рекао, улаз на Косово био забрањен, не образложивши притом због чега.

Према његовим речима, већ сутрадан та забрана не би постојала.

“Чак сам га лично молио, преко свих канала, да сачека до сутра када истекне забрана уласка. Да је само сачекао дан касније и све би било у реду. Знате, да нисмо реаговали опозиција би реаговала. Био је то неспретан сплет околности и морам рећи да је и Србија ту погрешила”, рекао је он.

На питање на кога је мислио председник Србије Александар Вучић који је рекао да је један позив ослободио Марка Ђурића, Харадинај каже:

“Највероватније је председник Вучић звао некога у Приштини и нико овде није желео да се то одужи. Мене нико није звао, а био сам за то да се не доводи у Приштину, да се што пре то заврши и да се човек врати својој кући”.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here