Da li ste nekoga ubili? — Haradinaj: Ne znam, verovatno

Podelite:

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da Kosovo nema spoljnu politiku i da “pripada klubu koji vodi Amerika”. Upitan da li je nekoga ubio, rekao je: “Ne znam, verovatno, rat je rat”.

“Mi smo deo Evrope i sarađujemo sa Briselom i Berlinom. Međutim, kada je spoljna politika u pitanju, mi smo deo kluba zemalja koji predvodi Amerika. Nama to nije problem da priznamo, nemamo ni vremena da se bavimo problemima u svetu”, rekao je Haradinaj u intervjuu za Hepi televiziju.

Kaže i da je bio deo kosovske ekipe koja je podržavala Briselski sporazum, ali ostaje pri stavu da ZSO može biti formirana samo na osnovu kosovskog Ustava.

Prethodno je, kaže, potrebno ustanoviti “o kakvoj ZSO je reč, pa tek onda kada će biti formirana”.

Na konstataciju da se Srbi plaše da će ta ZSO biti formirana tako da bude pod potpunom kontrolom Prištine, Haradinaj je rekao:

“Ne mora se to zvati strahom, ali Kosovo postoji i izvor našeg postojanja je Ustav. Tako svi ovde funkcionišemo”.

On kaže i da dok Srbija ne prizna Kosovo postojaće dva stava “kako mi to vidimo, dve istine”.

“Realnost je da Kosovo postoji”, rekao je Haradinaj.

Tvrdi da za Srbe na nema prepreka ni pretnji i mogu da žive na Kosovu.

Situaciju u vezi hapšenja šefa vladine Kancelarije Marka Ðurića u Kosovskoj Mitrovici, Hradinaj naziva “čudnom”, te dodao da se zbog toga “niko nije osećao dobro”.

Haradinaj je rekao da znao da će Đurić biti uhapšen, jer mu je, kako je rekao, ulaz na Kosovo bio zabranjen, ne obrazloživši pritom zbog čega.

Prema njegovim rečima, već sutradan ta zabrana ne bi postojala.

“Čak sam ga lično molio, preko svih kanala, da sačeka do sutra kada istekne zabrana ulaska. Da je samo sačekao dan kasnije i sve bi bilo u redu. Znate, da nismo reagovali opozicija bi reagovala. Bio je to nespretan splet okolnosti i moram reći da je i Srbija tu pogrešila”, rekao je on.

Na pitanje na koga je mislio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je jedan poziv oslobodio Marka Đurića, Haradinaj kaže:

“Najverovatnije je predsednik Vučić zvao nekoga u Prištini i niko ovde nije želeo da se to oduži. Mene niko nije zvao, a bio sam za to da se ne dovodi u Prištinu, da se što pre to završi i da se čovek vrati svojoj kući”.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here