Да ли сте параноични или вас ваш мобилни телефон заиста прислушкује?

Поделите:

Сигурно вам се бар једном десило да са другом или другарицом разговарате о куповини нечега, да би вам нешто касније на друштвеним мрежама искочиле рекламе баш тих производа. У том тренутку сте се сигурно запитали да ли вас ваш телефон можда прислушкује…

Зависи од тога кога питате. Сајтови друштвених медија за које мислите да вас прислушкују, наравно, категорички поричу шпијунирање звука. Дететктиви са Реддит-а, с друге стране, убеђени су да технолошки гиганти у Силицијумској долини опсесивно прате сваки наш покрет и реч.

Прошле године Антонио Гарсиа Мартинез, први менаџер производа за циљање огласа у Фацебоок Аддс тиму, објаснио је да снимање и складиштење сваке ваше речи није логистички могуц́е, јер би константан аудио надзор произвео око 33 пута више података дневно него што Фацебоок тренутно троши.

Са друге стране, истина је да Фацебоок не мора да изводи техничка чуда да би вас циљао слабим сигналима, јер има много бољих начина за то. Једна од тих метода је Фацебоок Пиxел, технологија коју је Мартинез створио током свог ангажмана на сајту. У основи, када одете на један од милиона сајтова са којима је повезан и Фацебоок Пиxел, он гледа шта радите и пријављује те информације на Фацебоок. Може се видети колико дуго се задржавате на одређеној веб страници, да ли нешто купујете, да ли сте ставили нешто у вашу корпу и одлучили да то ипак не купите. То је као камера за интернет надзор.

Фацебоок (и Инстаграм, који је у власништву Фацебоок-а) такође омогуц́ава оглашивачима да оглашавају одређене производе људима који су или купили или показали интерес за тај производ.

Штавише, студија из 2018. није пронашла доказе да апликација неочекивано активира микрофон или шаље аудио сигнал када то није затражено. Чини се да људи не разумеју да постоји много других начина за прац́ење у свакодневном животу који не укључују камеру или микрофон вашег телефона, а који трец́ој страни даје исто тако свеобухватан поглед на вас и ваша интересовања и податке.

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here