Да ли стварамо нове јаничаре: Папрено плаћамо данак због лоших уџбеника

Поделите:

Шта би рекли ти јаничари када би могли да виде како њихови млади сународници у Србији данас уче да је данак у крви имао и своје позитивне стране, јер су могли да напредују у хијерархији Османског царства

ХОРДЕ турских коњаника отимају дечаке, одводе их толико далеко да их породица никада више неће видети. Мењају им веру, нацију, обичаје, свест… обучавају их и шаљу на бојиште које ће можда бити и село из ког су отети.

Тако је, током три века, с Балкана одведено 300.000 мушких глава старости од седам до десет година. Био је то порез у живој деци или данак у крви. Како не би допали Османлијама, очеви су чак сакатили синове, јер Турци “фаличне” нису узимали. Бирали су најбоље, најкршније, најлепше…

Шта би рекли ти јаничари када би могли да виде како њихови млади сународници (изворно то и јесу) у Србији данас уче да је данак у крви имао и своје позитивне стране, јер су могли да напредују у хијерархији Османског царства.

То пише у уџбенику историје за седми разред основне школе. И ту лекцију деца уче већ седам година, иако је уџбеник, како тврде, прошао кроз много руку пре него што је стигао у учионице. Поразно је да нико у том дугачком низу није приметио ову недопустиву грешку.

Она, међутим, није једина. Јер, рецимо, осмаци у школи никада неће на прави начин сазнати шта је заправо био Јасеновац. Ту се најбоље види наше посипање пепелом, јер је у неким уџбеницима “балканском Аушвицу” посвећено свега неколико реченица?!

Ко је крив?

Једни кажу – ми, зато што смо издавачке куће продали Хрватима и Немцима, па они уџбенике уређују према свом виђењу историје. Други тврде да је проблем у нестручним ауторима – корумпираним незналицама. Како год, бенасто учествујемо у стварању нових јаничара, које од породице, нације и вере одваја погрешан систем вредности који их учи да ће, ако све то промене, имати прилику да напредују. Платићемо папрено тај данак.

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here