Да ли знате ко је Бранко Јоровић?

Заборављени српски кошаркаш!

Поделите:

Да ли знате ко је Бранко Јоровић? То је бивши кошаркашки репрезентативац Србије и Црне Горе који се повредио играјући за државни тим и изгубио милионски уговор са шпанском Ђироном. Изгубио је и финансијску и спортску шансу каријере, потуцао се касније по румунским и босанским клубовима и пре неког времена тихо окончао каријеру. Није добио орден од Председника Републике, није добио ни одштету, ни неку претерану захвалност Kошаркашког савеза, а ни сећање од народа који се куне у репрезентацију.

Извор Фејсбук профил Бојана Шишевић

Биографија

Јоровић је започео каријеру у чачанском Борцу, а члан ФМП Железника постао је 2003. године. Са тимом из Железника освојио је национални Куп Радивоја Кораћа 2005. године, као и Јадранску лигу 2004. и 2006. године.

Учествовао је на Светском првенству у Јапану, где је са репрезентацијом Србије и Црне Горе елиминисан у осмини финала од Шпаније. Због повреде леђа коју је зарадио на Светском првенству није прошао медицинске тестове у шпанској Ђирони, па је клуб поништио уговор вредан више од милион евра.

Дана 25. јануара 2007. је потписао трогодишњи уговор са Црвеном звездом. Међутим, због неизлечене повреде и дугог опоравка није одиграо ниједну утакмицу. Очекивало се да ће за Црвену звезду заиграти у сезони 2007/08, али је стручни штаб проценио да Јоровић није спреман за велике напоре. Јоровић је поднео захтев за раскид уговора, па је 28. децембра 2007. године постао слободан играч.

Почетком 2008. године је играо за Олимпијас из Патре, да би у марту 2008. прешао у екипу Свислајон Такова где остаје до краја сезоне 2008/09. За сезону 2009/10. прелази у чачански Борац, да би наредну сезону провео у Кавали. Сезону 2011/12. проводи у екипи Брауншвајга. Од 2012. до 2015. играо је за Игокеу и са њима три пута освојио првенство а два пута куп БиХ. Такође је у сезони 2012/13. са Игокеом освојио прво место у регуларном делу Јадранске лиге.

Сезону 2015/16. почиње у чачанском Борцу, да би у децембру 2015. прешао у румунски Клуж. Након што је повредио предње укрштене лигаменте, у марту 2016. објавио је крај каријере.

Википедиа

Изгубио сам милионе због репрезентције, али не кајем се!

Kошаркаш који је 2006, играјући за репрезентацију, зарадио повреду која га је коштала велике каријере, и даље тврди да му је државни дрес светиња

Бранко Јоровић, некад међу најбољим крилима Европе, због повреде леђа коју је зарадио играјући у репрезентацији изгубио је милионе, али му је више криво што није оставио дубљи траг у националном дресу.

Бранко је те 2006. године потписао милионски уговор с Ђироном, који је раскинут кад је стигла кобна повреда. После тога његова каријера није била ни приближна оној коју је могао да оствари. Јоровићева прича добија на тежини у времену када кошаркаши више размишљају о потписивању уговора него о дресу Србије.

Играо сам преко прага бола

– Заиста се нисам штедео, за мене је репрезентација била врхунац каријере, задовољство и велика част. И дан-данас мислим тако јер играње за Србију не може да се мери ни са чим. Не кајем се ниједног тренутка, више ми је криво што због те повреде касније нисам могао да будем члан репрезентације него што сам се повредио. Искрено – каже популарни Јоре за Kурир и додаје:

– Никада нисам помислио на уговор нити на то шта ризикујем. То сви знају. Сањао сам да се опоравим и играм с грбом на грудима. Чак сам одиграо неколико утакмица под ињекцијама. То сваком играчу треба да буде нешто најсветије. Ако неко има озбиљан разлог да откаже селектору, као што су повреде, премор, онда је то оправдано, али неке глупости не оправдавам. Ипак, играч свима мора да буде приоритет.

Сви ме напустили

Међутим, каже овај момак из Гуче, постоји и друга страна медаље.

– Ја сам изгубио уговор, све. Не само новац од тог уговора, него и врхунску каријеру наредних година. Јер, како су тада стручњаци тврдили, био сам међу три играча у Европи на тој позицији. А Савез ме није ни осигурао. Највише ме боли што су ми тада сви окренули леђа. Kасније ми чак ни шансу нису дали, бар пробу кад сам се опоравио.

Kурир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here