Да нас роде више не избегавају

Поделите:

Илустрација / Тошо Борковић

Мере које спроводи влада, ако се примене, могу да успоре пад наталитета у Србији. Битно повећан родитељски додатак који држава даје за прво дете

ПОДРШКА жени, породици, јачање улоге оца, усклађивање рада и родитељства и финансијски подстицаји које свака држава даје у складу са својим могућностима главне су смернице у сузбијању беле куге у Србији.

Иако ће број становника Србије до 2050. године, према проценама портала “Глобал политикс”, бити за трећину мањи, односно да ће нас бити тек мало више од 5,8 милиона, Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља у Влади Србије задужена за демографију и популациону политику, сматра да се, ипак, томе може стати на пут.

Поменуте процене кажу да у Србији сада живи 8,79 милиона људи, али се не износе узроци толиког смањења становништва у наредне три деценије.

Колико је наша државна стратегија спремна да иде у корак са изазовима које носе савремени демографски трендови, тешко је у овом тренутку рећи. За сваки корак напред у овој области потребно је од пет до 10 година.

Славица Ђукић Дејановић каже, за “Новости”, да је чињеница да су лоши демографски параметри деценијама присутни у Србији и да је то стање које траје. Карактеристике које одликују нашу демографску слику су стабилна стопа рађања, али испод нивоа потребног за просто обнављање становништва, чињеница да смо стара нација коју због вишег просека година живота и продужетка животног века одликује и висока стопа морталитета, као и то да смо земља изражене емиграције.

– Пројекције ради и наш Републички завод за статистику, и морам да напоменем да различити модели дају различите исходе – објашњава наша саговорница. – Али да се најцрњи сценарији не би остварили, Влада Србије предузима одговорне кораке, односно планира и спроводи сет мера популационе политике.

Држава је до сада повећала родитељски додатак за прво дете са 39.000 на 100.000 динара. Дечји додатак се, уместо до 19, прима до 21. године, а први пут су у систем уведене жене које раде по уговору о делу, односно запослене на привременим и повременим пословима. Наиме, ако су радиле најмање 18 месеци, имају право на трудничку и породиљску надокнаду.

Држава улаже и више новца у програм вантелесне оплодње, а своја средства у борби за наталитет удружила су министарства привреде, здравља, пољопривреде и образовања.

ПРИЈАВЕ БЕБЕ ЕЛЕКТРОНСКИ

Мајке новорођенчади у Лозници однедавно за родитељски додатак могу да се пријаве у потпуности електронски из породилишта. Упис детета у матичну књигу рођених, пријава пребивалишта и здравственог осигурања електронским путем – без одласка на шалтере различитих државних институција – почео је да се примењује пре неколико дана у општини Зрењанин, док је од децембра доступан и у Лесковцу.

У наредном периоду ова услуга биће омогућена у Београду и Смедереву, а до краја септембра и у преосталим локалним самоуправама у Србији.

Новости.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here