Да није било цара Николаја Другог, питање је да ли би било и Србије

Поделите:
ДАН када је убијен Николај Други и царска породица Романов, пре тачно стотину година, најтрагичнији је тренутак у историји руског и свих словенских народа. Да није било руског цара Николаја велико је питање да ли би данас било и Србије – казао је данас патријарх српски Иринеј одајући пошту императорској породици Романов, страдалој у таласу бољшевичког терора. 

Поглавар СПЦ служио је данас литургију у Руској цркви на Ташмајдану, после чега је предводио литију до споменика цару – мученику у Девојачком парку.

– Када наши западни савезници нису хтели да приме српску војску, која се кретала кроз Албанију, цар Николај им је поставио ултиматум и тако спасао небројено живота – рекао је у беседи пред спомеником руском цару поглавар СПЦ. – Дану мученичке смрти царске породице претходило је годину дана мучења, понижавања и клеветања цара Николаја који је све жртвовао за Русију и њен народ.

Патријарх Иринеј је нагласио светост императора и мученичку смрт његове породице:

– Многи Руси су и у време бољшевизма чували иконе са ликом цара Николаја и поштовали његово страдање .

Обележавању 100 година од страдања царске породице у Београду, осим патријарха Иринеја, министра Ненада Поповића и многобројних грађана, присуствовали су и заменик градоначелника Београда Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодијевић, као и посланици Скупштине Србије.

Министар Поповић је истакао да је Николај Други жртвовао свој и животе своје породице, своју круну и царство због Србије.

– Он зато и данас живи у срцима свих Срба. И живеће вечно, јер су га његова дела и страдање учинили великим – казао је Поповић.

Поводом века од страдања породице Романов, данас је у Старом двору градоначелник Београда Зоран Радојичић организовао свечани пријем.

Новости
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here