Дачић: Глупости, Србију не занимају две столице, већ сопствени интерес

Поделите:

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић одбацио је оцену америчког дипломате Брајaна Хојта Јија да Србија седи на две столице, наводећи да је интересују само њени интереси.

Ивица Дачић је новинарима у Београду рекао да ће Србија наставити да ради у складу са својим државним и националним интересима без обзира на то шта говоре са стране.

Министар је рекао да Србију уопште не интерeсују туђе столице, нити има две столице, већ само једну и то је Србија.

Коментаришући изјаву заменика помоћника државног секретара САД да Србија мора јасно да се определи, Дачић је оценио да су то “глупости”.

“То су глупости. Све су то глупости. Мислим да су неки људи, укључујући и представника Стејт департмента, превише гледали ‘Рат светова’ и научнофантистичне приче”, рекао је Дачић.

Амерички дипломата Брајан Хојт Ји, који је ове недеље у Београду учествовао на економском самиту и разговарао са званичницима Србије, изразио је забринутост због перцепције да је Србија једном ногом на путу ка ЕУ, а другом на путу ка савезу са Русијом.

“Земље које желе да уђу у ЕУ морају јасно да покажу ту одлуку. Не можете седети на две столице, нарочито ако су тако далеко”, рекао је амерички дипломата у Београду.

“O статусу центра у Нишу одлучује Србија, а не Русија или САД”

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да статус Српско-руског хуманитарног центра у Нишу не зависи од САД или Русије, већ искључиво од Србије.

Дачић је рекао да није било предвиђено да запослени у том центру у Нишу добију дипломатски статус, већ статус запослених у амбасади.

“Ако ће Русија слати своје шпијуне, неће ваљда да их шаље у статус службеника који имају статус као кафе-куварица, баштован или домар у америчкој или руској амбасади. Ваљда би их послали на неке више функције”, рекао је Дачић.

Министар је рекао да је у центру у Нишу “пет Срба, четири Руса и један пас”.

“Ако је то нешто од чега Америка треба да се плаши, онда мислим да је овај свет дошао до своје антитезе”, истакао је Дачић.

Дачић је цитирао бившег државног секретара САД Хенрија Кисинџера да даље заоштравање односа САД и Русије није могуће и додао да ће они на крају наћи заједнички интерес, док Србија треба да чува своје интересе.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here