Дачић: Исти је пут Косова и Каталоније

Поделите:

Министар иностраних послова Ивица Дачић рекао је вечерас да једнострано проглашење независности Каталоније за Србију нема никакво правно дејство и указује да постоји сличност са једностраним актом Приштине.

„Србија подржава територијални интегритет, целовитост Шпаније и тај акт није у складу са шпанским уставним системом. За разлику од тога како су друге земље реаговале на једнострано проглашење независности Косова, Србија је принципијелна и исто тако не прихвата било какве једностране акте било где у свету, укључујући Каталонију. Наш став је сасвим јасан“, рекао је он након обиласка „Медија маркета“.

Казао је да је читао шта је рекао председник ЕК Жан Клод Јункер и нагласио да је запрепашћен тиме каква би „тишина настала када би људи говорили само оно што знају“.

„Јункер је говорио о неком притиску Југославије на Словенију и Хрватску и да зато не могу да се пореде Југославија и Шпанија и Каталонија. Толико су глупости изрекли свих ових месеци. Чињеница да је на таквој функцији не може да му да за право да је у праву, јер прича неистину“, поручио је Дачић.

Сличност између Каталоније и Косова постоји у једној основној ствари, а то је да се ради о једностраном потезу, једностраном проглашењу независности, додао је он.

„Исти је пут Косова и Каталоније, само је проблем у томе што у овом случају велике силе не подржавају Каталонију, у случају Косова је био другачији интерес. Неће ваљда свет да се заснива на томе да ли вас воле или не воле велике силе, већ мора да се заснива на међународном праву“, подвукао је Дачић.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here