Дачић израелској амбасадорки: Косово је српски Јерусалим

Поделите:

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас на састанку са амбасадорком Израела у Београду Алоном Фишер Кам поводом припрема за обележавање 70 година од проглашења независности Израела и сећања на важне стогодишњице за Србе и Јевреје, да је Србија увек подржавала и разумела јеврејски народ, и поновио да је Косово „српски Јерусалим“.

Дачић је у разговору са амбасадорком Израела рекао да је јеврејски народ несебично полагао своје животе за слободу српског народа у Првом и Другом балканском рату, као и у Првом и Другом светском рату, саопштило је Министарство спољних послова (МСП) Србије.

„Јеврејски народ је у Другом светском рату у народно-ослободилачким редовима изгубио у борби 1.188 бораца, изнедрио 10 народних хероја и око 14 војних генерала које Србија памти и зна сва њихова имена која красе називе појединих улица и установа. Јеврејска храброст и страдања у борби за ослобођење учврстили су њихову интегрисаност и углед у српском народу о чему сведочи и импресиван споменик на улазу у Јеврејско гробље у Београду“, рекао је Дачић, наведено је у саопштењу МСП.

Ивица Дачић и Алона Фишер Кам разговарали су поводом припрема за обележавање 70 година од проглашења Државе Израел и сећања на важне стогодишњице за Србе и Јевреје од када је Србија била прва земља на свету која је признала Балфурову декларацију и прва назвала будућу државу именом „Израел“ још 1917. године, препознајући, како је наведено, да је то пут ка успостављању државе јеврејског народа, као и на завршетак Великог рата, а у циљу даљег интензивирања пријатељства и разумевања Србије и Израела на добробит Срба и Јевреја.

Министар Дачић је указао да је први српски државник и просветитељ који је посетио Јерусалим био Свети Сава још 1229. године.

„Србија је признала грађанска права јеврејског народа одмах после Берлинског конгреса 1878. године. Краљ Александар И Карађорђевић је регулисао положај јеврејског народа Законом о јеврејским верским заједницама из 1929. године. Краљеви Петар Први и Александар Први (Карађођевићи) имају своје Меморијалне шуме у Израелу. Баба и деда оснивача ционизма и председника првог Ционистичког конгреса Теодора Херцла рођени су у Београду у Србији“, наведено је у саопштењу после састанка.

Дачић је рекао да „Србија разуме Израел“, да је Косово „српски Јерусалим“, да је потребно да Срби и Јевреји буду визионари и да заједно раде како би се даље унапредили односи две земље.

На крају разговора, министар Дачић уручио је амбасадорки Израела Нацрт програма обележавања великих јубилеја које Србија жели да обележи у Јерусалиму средином маја месеца у част Срба и Јевреја, наведено је у саопштењу.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here