Дачић о “РС-еxиту” Милорада Додика: “Није то празна прича, него јасна порука…”

Поделите:

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је данас да је у Босни и Херцеговини (БиХ) на делу тиха ревизија Дејтонског споразума којом се жели укидање равноправности.

У интервјуу за телевизију Прва, Дачић је изјаву српског члана председништва БиХ Милорада Додика “Довиђења БиХ, добро дошао РС-егзит” назвао “политичком борбом”.

“Није то празна прича него је јасна порука: ‘Ако наставите са таквом политиком угрожавања равноправности српског народа, имаћете проблеме”, рекао је он.

Он је навео да Србија неће дозволити укидање Републике Српске и да је тако нешто немогуће.

“Странка демократске акције (СДА) формирана је на политици Алије Изетбеговића, коју је он дефинисао пре више од 40 година, и у којој се каже да се Исламска држава може формирати када муслимани имају већину. Сада имају већину… То све некоме може да буде банално, али немојте после, када ти сруше неки трговински центар, да испадне да смо били у праву. Бин Ладен је имао босански пасош”, рекао је он.

Говорећи о улози Уставног суда у БиХ по Дејтонском споразуму, Дачић је рекао да је Босна направљена по америчким моделу у којем су заједничке функције само оно што се договоре ентитети, а питања земљишта и шума то нису.

“И сада имамо ситуацију у којој судија из Северне Македоније гласа да ли ће Република Српска или Хрвати у Босни да буду равноправни. А они имају Охридски споразум којем они Албанцима гарантују сва права иако их има мање него Срба у БиХ”, рекао је Дачић.

(Бета)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here