Dačić o spornom zakonu u Crnoj Gori: Milo nije shvatio na šta udara

Podelite:

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović napravio je veliku grešku jer nije shvatio da Zakon o slobodi veroispovesti nije politička stvar, već da udara na ono što je u identitetu i genetskom kodu naroda, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Đukanović se preigrao. Nije shvatio kolika je snaga kada udarite na nešto što nije samo politička stvar, već nešto što je u identitetu i genetskom kodu“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je primetio da se u litijama u Crnoj Gori, u kojima građani demonstriraju protiv zakona, mogu videti i funkcioneri vladajućeg DPS-a i ocenio da to pokazuje da niko nije mogao da veruje da će zakon biti usvojen.

Komentarišući to što su pojedini generali NATO-a navodno nudili pomoć crnogorskoj vlasti zbog litija koje organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska i da su optuživali Srpsku pravoslavnu crkvu da je „ruska agentura“, Dačić je kazao da su to gluposti i da će „što više napadaju litije, biti i više građana u njima“.

Upitan za napise pojedinih medija da od deset Crnogoraca, njih osam veruje SPC, Dačić je kazao da se po popisu stanovništva, od 10 građana Crne Gore njih sedam izjašnjava da su pravoslavci.

On je dodao da se u vreme socijalističke Jugoslavije, kada nije bilo važno da li se neko izjašnjavao kao Srbin ili Crnogorac, između 50 i 60 hiljada građana u Crnoj Gori izjašnjavalo kao Srbi.

„Danas se iza pitanja da li si Srbin ili Crnogorac krije nečija budućnost, što je mnoge građane navelo da razmišljaju kako će se izjasniti“, rekao je Dačić.

Ambasador bio na ledu jer je rođen u Nikšiću

Upitan da li je tačno da je sadašnji ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović „bio na ledu“ i da su u Podgorici rekli da on ne može da bude ambasador jer je rođen u Nikšiću i ima crnogorsko državljanstvo, Dačić je to potvrdio i pojasnio da Božović ne bi mogao da dobije diplomatski imunitet kao državljanin Crne Gore.

„Zato je bilo potrebno da se Božović izjasni o tome koje državljanstvo zadržava. Božović je rođen u Nikšiću, a ambasador je Srbije. Neka mi neko navede bilo koga ko je crnogorski ambasador, a da je Srbin ili ima bilo kakve veze sa Srbijom“, rekao je Dačić i dodao da je „to ono što ne valja“.

rs.sputniknews.com
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here