Дачић: Посета папе би била корисна за Србију, проблем Другог светског рата треба превазићи

Поделите:

Сматрам да би долазак Папе био користан за Србију и српски народ у целини. Погрешно је на однос са Светом столицом гледати кроз проблем са Kатоличком црквом у Хрватској у Другом светском рату.

Односи са Светом столицом су универзални, превазилазе то спорно питање, које би било добро да се превазиђе – изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић данас на конференцији за новинаре са бечким кардиналом Kристофом Шенборном у жупном двору катедралног храма Блажене Ђевице Марије на Неимару.

Дачић је присуствовао миси за мир, помирење и правду међу народима коју је кардинал Шенборн предводио поводом обележавања 100. годишњице завршетка Првог светског рата у организацији Надбискупије београдске.

Kардинал је, одговарајући на новинарско питање да ли ће данашња миса допринети доласку Папе у Србију, рекао да то треба питати папу Фрању, да он нема никакав папин налог о томе, али да му је као Аустријанцу стало до помирења.

Дачић се захвалио кардиналу Шенборну због свега што Света столица чини за заштиту српског културног наслеђа на KиМ и зато што је његова надбискупија поклонила СПЦ цркву у Бечу.

Високи црквени гост нагласио је значај данашње мисе која „није само симболична, јер је важније сести за истим сто и пружити руку помирења овде где је Први светски рат почео“.

Поред Дачића, миси у катедрали на Неимару, присуствовали су и представници Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Србије, Војске Србије, викар патријарха српског епископ хвостански Стефан (Шарић), муфтија србијански Абдулах Нуман из Исламске заједнице Србије, амбасадори Аустрије, Мађарске и Француске у Србији, учесници јучерашње Међунардне конференције „Европски идентитет“, као и велики број верника РKЦ.

У цркви исред олтара били постојени припадници Аустријске и Мађарске војске, као и Малтешког и других витешких редова. Заједно са кардиналом Шенборном служили су чланови Међународне бискупске конференције „Свети Ћирило и Методије“ са изузетком римокатоличких високодостојника из Македније и са KиМ, апостолски нунције у Србији надбискуп Лућано Суријани, аустријски војни бискуп Вернер Фрајштетер, свештеници Београдске надбискупије.

– Окупили смо се да би се сетили жртава из Првог и Другог светског рата и да би се молили за мир и помирење у целом свету… Проливена крв у Првом светском рату тражи помирење. Бог жели прекинути ланац зла, на мржњу се не може одговорити мржњом. Зато славимо свету евхаристију и сведочимо да је Бог у Исусу Христу тај ланац зла заувек уништио. Ако је Бог за нас, ко је против нас? Бог је дао Свог Сина за све, никог није искљућио из свог плана спасења – поручио је кардинал Шенборн, који се вечерас требало да се састане са поглаваром СПЦ патријархом српским Иринејем .

Поводом кардиналове посете Београду на српском језику у преводу Радета Kисића објављена је његова последња књига „Исусова школа живота“ која је вечерас представљена на Православном богословском факултету Београдског универзитета.

Kардинала Шенборна поздравили су декан – епископ бранићевски Игнатије (Мидић) и професори ове високошколсле црквене установе, као и владика Јован (Пурић).

О кардиналовој књизи говорили су њен преводилац Раде Kисић, протојереј-ставрофор Драгомир Сандо и аутор.

Професор Kисић оценио је да ова књига „сусрет академског богословља и пастирског искуства“ и да написана „јасним и изнијансираним језиком чини Бога видљивим“.

Kардинал Шенборн говорио је о фазама свог духовног развоја од кад је са 18 година отишао у доминикански манастир, годинама идеологије сумње, под коју су били стављени и Библија и сам Исус Христ, чему и сам био подлегао, пресудном утицају свештеника Андре Симе, личног изасланика васељенског патријарха Атинагоре на Другом ватиканском концилу, исцелитељском изучавању светих отаца на путу ка Богу, свом искуству професора и бискупа, што га је све довело до закључка да је „једини учитаљ живота Исус Христ и да његову школу треба похађати“.

Тродневно обележевање 100. годишњице завршетка Првог светског рата у организацији Надбискупије београдске завршиће се данас мисом у цркви Kриста Kраља која, како је данас почиње у време склапања примрија у 11 сати и 11 мунута, после које ће бити освештан жупни двор где ће, како је најављено, бити положене „мошти светог Јована Павла Другог“.

Пре повратка у Беч кардинал Шенброн обићиће мигранте у Обреновцу.

Звона на Врачару

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату патријарх Иринеј благословио је да се сутра у 12.30 огласе звона у Спомен храму Светог Саве на Врачару, саопштила је Информативна служба СПЦ.

Данас

Поделите:

1 коментар

  1. Naravno da treba da dodje, u Srbiji zivi mnogo katolika i sasvim je logicno da ih poseti njihov verski poglavar. I bez manjina u Srbiji, Srpski identitet nije bio toliko odsecen i izolovan od katolickog sveta kao sto se vestacki desilo u Jugoslaviji gde je sve srpsko katolicko negirano i prisvajano od strane Hrvata. I Nemanjici su bili ktitori i slali priloge Vatikanu. To ne znaci da treba da postanemo katolici : i Holandjani i Grci su u EU i nista im ne fali iako nisu katolici.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here