Дачић: Слоби подићи споменик у Београду, задужио нас је!

Поделите:

Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије, у интервјуу за „Ало!“ говори о успесима српске дипломатије, односима с Русијом и САД, али и о СПС-у, атмосфери у Немањиној, као и о томе ко ће га једног дана наследити у послу и странци.
Ових дана српска дипломатија има много разлога за славље, Косово није примљено у Интерпол, одустало је од чланства у Унеску, како то коментаришете?

– Нема ту претераног разлога за славље. Резултати које сте навели су плод темељног и озбиљног рада српске дипломатије, Владе и председника Србије. Лепо је рећи – Србија је победила, али нема опуштања, сигуран сам да ће Пацоли, Тачи и остали следеће године и оне тамо покушати и због тога ми морамо стално да будемо спремни и да одржавамо добре односе са свима.
Да ли је тачно да је Приштина одустала од Унеска јер је изгубила многе гласове које је имала прошли пут?

– Наравно да јесте и изгубиће још више. Јер Србија је све цењенија у свету, никога не лаже и штити своје интересе, а то мора да даје резултате. Сетите се само Пацолијевих речи у Њујорку: „Имамо још држава које ће нас подржати“. Где су? Нема их.

Какви су односи Србије са Русијом и САД?

– Усудио бих се да кажем – никад бољи. Москва је одржала реч и послала нам је „мигове“, чиме смо додатно ојачали нашу војску и учврстили Србију као најјачу у региону и неизмерно им хвала на томе. Очекујем да ће након сусрета са Трампом у Њујорку и односи са Вашингтоном кренути узлазном линијом, а као врхунац свега тога била би посета председника САД Београду.

Ипак, односи у региону нису баш задовољавајући, одложена је посета Вучића Загребу?

– Мене и неке моје говоре су многи означили као проблем у односима са Загребом. Шта је требало, да ћутим на њихове провокације? Загребу смета споменик Тепићу, а они у Книну подигли споменик Туђману, који је протерао 250.000 Срба из Крајине, стављају плоче „за дом спремни“, лупају табле са ћириличним натписима, уводе у закон констатацију да су Срби извршили агресију на Хрватску… Зар на то да ћутимо? Ја не могу и нећу.

Нећу да оћутим Хрватима

Ових дана било је доста трзавица у Влади, пре свега између Зоране Михајловић и Вулина, а медији су писали да сте и ви имали оштрију дискусију са премијерком, какво је стање у Влади?

– Влада добро ради и то показују резултати које смо остварили, а које ће свако министарство обелоданити 14. октобра за првих 100 дана. Желим да кажем да нема сукоба у Влади, ја и сви други министри кажемо шта нам смета и ту нема никаквог рата или нечег сличног. Једноставно, право на мишљење и на став није укинуто у Немањиној, напротив, пожељно је, а о сукобима других министара не желим да говорим, нека свако гледа своја посла
Многи су вас напали због изјаве о 5. октобру као превари?

– Шта сам ја ту слагао? Само сам рекао шта је право стање ствари. Ти који су извели 5. октобар су мени помогли да дођем на врх СПС-а, а они су изиграли сав тај народ који су окупили испред Скупштине. Покрали га у пљачкашким приватизацијама, међусобно се тукли око плена, а ко је страдао – само Милошевић и недужни народ.

Да ли мислите да Милошевић треба да добије споменик у Србији?

– Мислим да треба, као и сваки други државник који је задужио овај народ и борио се за њега, а Милошевић то јесте урадио. Мислим да смо једина држава у свету у којој један бивши председник, који је имао општу подршку народа, сахрањен у свом дворишту, испод дрвета. У сваком случају, суд о споменику и њему даће други, ја само кажем шта мислим. Подсетићу да Ненад Богдановић, тадашњи градоначелник Београда, није дао дозволу и сагласност да Милошевић буде сахрањен у Алеји заслужних грађана.

Прекинути прогон Милошевићеве фамилије

Шта се дешава са случајем Мирјане Марковић?

– Не желим много о томе да причам јер ће многи једва дочекати да ме нападну, али желим да кажем да се треба престати с прогоном породице Слободана Милошевића.

Хоће ли коалиционе странке које су сада у власти заједно и на једној листи изаћи и на београдске изборе?

– Рекао сам већ да то зависи од процене. Видите, СПС је друга по снази странка у Србији и спреман је и да, уколико то буде део договора са СНС-ом, изађе сам на изборе, са својом листом, али има још времена и сада ће пресудну реч дати истраживачи јавног мњења.

Многи у СПС-у желе да изађете сами, пре свега Милутин Мркоњић?

– Знам и то је нормално. Кажем вам, социјалисти имају довољно јаких и добрих кадрова за све изборе. Стално ме и у странци питају: „Хоћемо ли ићи сами?“. Понављам, не бојимо се да изађемо сами, али пресудно ће бити шта је најбоље за грађане Београда.
Лука је мој понос

Када смо код социјалиста, ваш син Лука се учланио у СПС, да ли га спремате за свог заменика?

– Лука је желео да се учлани у СПС и ја сам му ту жељу испунио. Какви ће бити његови даљи кораци, то је на њему. Сигурно је да би и мени, као и сваком оцу, било драго да ме једног дана наследи, али ја се ту нећу мешати. Ту сам да га подржим у свакој његовој одлуци и да му помогнем. Неће ни Ивица Дачић вечно бити у странци и политици, мора некад да се оде у пензију, али зато спремамо наследнике.

Поделите:

7 Коментари

 1. Никад нећу заборавити Видовдан када је испоручен и дан када је враћен у Србију, као смеће су га истоварали из авиона, колико понижења је ова земља доживела!Ако је један споменик, улица, гроб начин да се поврати изгубљена част, ја сам за.

 2. I na spomeniku da pise:
  “Nikad vise”.

  Zbilja je zaduzio narod, dugovi ce se vracati vekovima.
  Sruseni domovi, spaljena sela, proterani, ubijeni, sakati, muceni.
  Doneo je nesrecu drugim narodima, a sopstveni je upropastio.
  Umesto da se povuce u neku pecinu i okajava grehe, jedan od stubova njegovog rezima nastavlja da obmanjuje narod.

 3. Слоби треба да подигну споменик на Тргу бана Јелачића и то уместо бана па онда да преименују трг у Трг Слободана Милошевића.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here