Дачић: Србији више одговора Трампова победа јер косовско питање за њега није завршена ствар

Поделите:
МИНИСТАР спољих послова Ивица Дачић изјавио је у уторак да су за Србију битни избори у САД зато што би од тога ко ће бити председник могао да зависи однос америчке администрације према неким нашим проблемима, као што је Косово.

Дачић је гостујући на РТС оценио да Србији више одговора победа републиканаца и Доналда Трампа него демократа, јер косовском проблему не присутпа као да је то завршена ствар.

“Ако гледамо са апсекта која нам је администрација шта дозволила за нас је продуктивнија била Трампова која косовском питању није присутпала са апсекта да је то завршена ствар”, рекао је Дачић на РТС-у у емисији посвећеној америчким изборима, које је оценио специфичним.

Дачић је додао да сигурно не треба да сматрамо да је и ова администрација иделана, али се отворила шанса да можемо да градимо партнерство које има већи степен поверења.

“Волео бих да будемо стратешки партнери, а не ад хок”, рекао је Дачић.

Упитан како мисли да питање Косова за САД није завршена ствар, када је Трамп честитао Приштини независност, Дачић је додао да Трамп није признао независност Косова, већ је он дошао на “припремљену политичку сцену”.

У администрацији демократа не постоји захтев за компромисним тражењем решења, а у Трамповој администрацији очекују да дође до компромиса, што је, нагласио је Дачић, велика разлика.

На констатацију да њаважније питање, ЗСО, није било на дневном реду у Вашинтгону, шеф српске дипломатије каже да није, јер се у Белој кући нису бавили политичким, већ економским питањима.

Додао је да су за њих важна била политичка питања попут Израела, Кине и Хезболаха.

Дачић је оценио да су предстојећи избори у САД специфични јер је и Трамп специфичан, потпуни феномен из три разлога – зато што је са богатством од 3.1 милијарде долара најбогатији председник икада, зато што је најстарији који је преузео дужност и што није дошао из државног апарата.

Подсетио је и да је изборни систем у САД такав да победник може да буде и онај кандидат који освоји мање гласова.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here