Дачић: Време да ЕУ каже да планира да ради са Србијом

Поделите:

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да се инсистира на давању оквирних рокова за приступање Европској унији.
Ако каже, инсистира се на томе јер је ЕУ почела преговоре о буџету за период после 2020. године, те је потребно знати да ли се планирају средства за улазак неких земља у чланство.

Он је за РТС казао да се доноси буџет ЕУ за седам година и да ако у том буџету нема планираних средстава која би била намењена за улазак неких земаља за чланство ЕУ, онда се стиче утисак и бојазан да ће се „та тема све више одуговлачити“.

Како је навео, стога сматра да је право време да се та тема постави и да ЕУ каже шта у ствари планира са Србијом.

„Наш народ треба да зна каква је динамика, да ли ЕУ рачуна на наш улазак и која би то била динамика“, рекао је Дачић.

Он је додао да „наравно“ нико не може да каже које ће то године бити, али да је потребно рећи динамику или неку планирану агенду.

Он је подсетио и на специфичност која отежава положај Србије, а то је „да све оно што радимо на европским интеграцијама је условљено и динамиком и развојем дијалога са Приштином, односно питањем Косова, што није поштен приступ“.

Упитан да ли је Берлински процес компензација за ЕУ, Дачић је казао да се Србија не плаши регионализације и да Србија жели да артикулише свој интерес у региону.

Говорећи о односу са Македонијом он је казао да у дипломатским односима мора да постоји принцип реципроцитета, али да се македонске власти не понашају тако.

„Македонци су један од најближих народа српском народу, али понашање македонских власти према Србији није било истоветно нашем признању Македоније по уставном имену“, навео је Дачић.

Истакао је да је Србија тим ставом наљутила Грчку, а од Македоније добила признање независности Косова.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here