Далија ваде из гроба због провере очинства

Поделите:

Суд у Мадриду наложио је ексхумацију остатака тела сликара Салвадора Далија, 28 година после његове смрти, како би се утврдило да ли је биолошки отац једне Kаталонке.

„Првостепени суд наложило је ексхумацију посмртних остатака сликара Салвадора Далија, како би се узели узорци ДНK за утврдивање биолошког очинства једне жене из Хероне у Kаталонији“, навео је суд.

Суд који је навео да је неопходан узорак ДНK јер више не постоји други органски остаци за упоређивања ДНK, додао је да се на одлуку може уложити жалба.

После богатог, бурног и екстравагантног живота, Дали (1904-1989) је своје последње године провео у Херони.

Дали је био по многим критичарима „мајстор надреалзима“ и један од најзначајнијих уметника 20. века. Бавио се сликањем, писањем, вајањем, сценографијом и глумом.

Уметник је читавог свог живота веровао у своју посебност. Једни су га сматрали генијем, док су други говорили о њему као поремећеном егоцентрику, чија су дела безвредна.

Мада су га шпански ликовни критичари увек сматрали за надобудног и неталентованог шарлатана, популарност и продајна цена његових дела непрестано су расли. Данас, светски колекционари плаћају милионе долара како би у својој колекцији имали бар једну Далијеву слику.

 

 

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here