Далмација, Дубровник.. земље и градови заборављене традиције

Поделите:

Дубровник и Далмација уопште, као хрватске земље, део су једног необичног историјског мита, историографске преваре и тенденциозне политичке конструкције која и Србе и цео свет настоји одржати у заблуди да је реч о “приморској Хрватској”, једном делу такозване Троједне краљевине, простору који је некада или одувек чинио део Хрватске. Ништа, наравно од тога свега није тачно. Ова земља је припадала Византији или Венецији или Угарској или Аустрији или Италији или српским средњовековним државама или Наполеоновој Француској … али Хрватској коју су чиниле три жупаније, никада и никако.

У Хабзбуршкој монархији односно Аустроугарској, Далмација је имала свој сабор у Задру, упућивала своје представнике у бечки Рајхстрат. Била је део Аустрије, а не чак ни Угарске чији део је била Хрватска, а камоли засебне Хрватске?! Књижевност и елитна култура у Далмацији практично до 20 века није имала хрватско обележје. Дубровчани су сматрали за нарочиту увреду ако би их неко, чак и у последњим годинама 19 века сматрао или назвао Хрватом. Далмација је једноставно – Далмација. И није нити је била део Хрватске, све док до тако “генијалне идеје” нису дошли Срби и ову земљу поклонили Хрватској бановини унутар монархистичке Југославије. Тако се српска/југословенска политика одрекла земље чије становништво су чинили у значајном броју Италијани, православни и католички Срби …

Заборавила се историја, игнорисане су одлуке Далматинског сабора из 19 и 20 века да се Далмација никако и никада не присаједини Хрватској. Хрватска је за далматинце била једноставно други свет, у сваком погледу, културолошком, политичком, националном и цивилизацијском.

Дејан Микавица, ФБ налог

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here