Dalmacija, Dubrovnik.. zemlje i gradovi zaboravljene tradicije

Podelite:

Dubrovnik i Dalmacija uopšte, kao hrvatske zemlje, deo su jednog neobičnog istorijskog mita, istoriografske prevare i tendenciozne političke konstrukcije koja i Srbe i ceo svet nastoji održati u zabludi da je reč o “primorskoj Hrvatskoj”, jednom delu takozvane Trojedne kraljevine, prostoru koji je nekada ili oduvek činio deo Hrvatske. Ništa, naravno od toga svega nije tačno. Ova zemlja je pripadala Vizantiji ili Veneciji ili Ugarskoj ili Austriji ili Italiji ili srpskim srednjovekovnim državama ili Napoleonovoj Francuskoj … ali Hrvatskoj koju su činile tri županije, nikada i nikako.

U Habzburškoj monarhiji odnosno Austrougarskoj, Dalmacija je imala svoj sabor u Zadru, upućivala svoje predstavnike u bečki Rajhstrat. Bila je deo Austrije, a ne čak ni Ugarske čiji deo je bila Hrvatska, a kamoli zasebne Hrvatske?! Književnost i elitna kultura u Dalmaciji praktično do 20 veka nije imala hrvatsko obeležje. Dubrovčani su smatrali za naročitu uvredu ako bi ih neko, čak i u poslednjim godinama 19 veka smatrao ili nazvao Hrvatom. Dalmacija je jednostavno – Dalmacija. I nije niti je bila deo Hrvatske, sve dok do tako “genijalne ideje” nisu došli Srbi i ovu zemlju poklonili Hrvatskoj banovini unutar monarhističke Jugoslavije. Tako se srpska/jugoslovenska politika odrekla zemlje čije stanovništvo su činili u značajnom broju Italijani, pravoslavni i katolički Srbi …

Zaboravila se istorija, ignorisane su odluke Dalmatinskog sabora iz 19 i 20 veka da se Dalmacija nikako i nikada ne prisajedini Hrvatskoj. Hrvatska je za dalmatince bila jednostavno drugi svet, u svakom pogledu, kulturološkom, političkom, nacionalnom i civilizacijskom.

Dejan Mikavica, FB nalog

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here