Дан Косметских жртава

Поделите:

На скупу у Спомен-соби „Косметске жртве” у Палати „Београђанка” затражено да се у Пионирском парку подигне споменик свима које су „убили албански терористи и НАТО агресори”

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији и Канцеларија за Косово и Метохију обележили су, симболично у 12.44 часова, Дан косметских жртава. У Спомен-соби „Косметске жртве” у Палати „Београђанка” том приликом уручене су и захвалнице за помоћ породицама жртава, од којих је једна додељена и председнику Србије Александру Вучићу. У његово име примио ју је Вучићев саветник Владимир Божовић, пренеле су агенције.

Обраћајући се на скупу, заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев поручио је да држава неће заборавити Србе на Космету. Подсећајући да се навршава и осамнаест година од завршетка НАТО агресије, „када смо бранили слободу и независност”, он је додао да нас за то доба везују „јаке емоције, које обавезују да будемо пред овим сликама мученика, палих бранилаца отаџбине и да захвалимо члановима њихових породица”.

„То су људи који су сметали само зато што су имали српско презиме. За нас је косметска жртва светиња и њихова породица је светиња и неће бити заборављена”, поручио је Козарев.

Он је додао да је наша дужност да чувамо спомен на наше мученике и да помажемо њиховим породицама.

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић рекао је да то удружење тражи споменик у Пионирском парку за „све које су убили албански терористи и НАТО агресори, са њиховим датумима рођења и фотографијама”. „Ова влада нам је дала просторије за Спомен-собу”, истакао је Спасић, додајући да је тако држава стала иза жртава. Он је рекао да сада очекују од ње и да се законом регулишу права породица цивилних, предратних, ратних и послератних жртава. Спасић је, како преносе агенције, указао и да би надлежни требало да стамбено збрину породице чије су куће опљачкане и срушене, а имовина узурпирана.

„Мора држава да нам да права. Ми смо бескућници, наше куће су отишле у пепео. Тражимо своја права. Могу имати обележја, тргове, улице… јунаци Кошара, али тражимо споменик за све жртве од Хоргоша до Кошара и од Кошара до Хоргоша”, рекао је Спасић и додао да нико нема право да дели жртве и да су режими пре садашње власти ослободили злочинце.

Заступница Удружења Снежана Марковић Здравковић рекла је да је тужан и тежак повод окупљања – страдање Срба, Рома, Горанаца и Албанаца. „Жеља нам је да жртвама киднапованим и убијеним 1998, 1999, 2000, 2001, 2004. и 2014. године од стране терористичке ОВК, НАТО агресора посветимо дан који ће вечно чувати сећање на њихово страдање”, казала је она.

Захвалнице су добили и заменик градоначелника Андреја Младеновић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Братислав Диковић, глумице Ивана и Јелена Жигон и други.

Дан косметских жртава и жртава НАТО агресије обележава се 10. јуна, на дан када је 1999. године изгласана Резолуција Савета безбедности 1244.

В. Р.

АНТРФИЛЕ

Данашњи избори као прекретница

Ванредни парламентарни избори који се данас одржавају на Косову представљају прекретницу на којој тамошњи српски народ мора да покаже да ће се сложно борити за будућност, истакао је Душан Козарев. Он је оценио да „српски народ на КиМ зна да постоји само једна колона, и то она иза Српске листе”, а да су све друге колоне „албанско-амбасадорске”.

На питање како коментарише изјаву америчког амбасадора на Косову Грега Делавија о застрашивању бирача у српској заједници, Козарев је истакао да је сигуран да их застрашују „ови што покушавају да се представе као Српска листа”. „Ти лидери такозваних српских листа нису ни срели толико Срба у животу колико је Српска листа окупила у неким селима на предизборним митинзима. Има застрашивања српског народа и плаше га људи који су се појавили, никли као печурке после кише и људи их у сопственим срединама не познају и не признају”, рекао је Козарев.

Шеф Српске листе Славко Симић рекао је на скупу да та листа никада неће гласати за формирање такозване војске Косова и истакао да је на обележавање Дана косметских жртава дошао у знак солидарности с породицама убијених и киднапованих. „Никада нећемо подржати ону војску која је убијала нашу децу, браћу и сестре. Они који се богате на костима палих и убијених Срба сигурно су изгубили понос, образ и достојанство да представљају српски народ”, рекао је Симић.

Подсетимо, због предизборног спота у којем се противе формирању војске Косова, Српску листу је пре два дана изборни панел за жалбе и представке у Приштини казнио са 25.000 евра. У образложењу је наведено да је казна изречена због предизборног спота којим се крши Кодекс понашања политичких субјеката, њихових присталица и кандидата, јер наводно садржи поруке које „промовишу и подстичу мржњу” и „провокације против постојања државе Косово”. То је саопштила Српска листа, која има право жалбе Врховном суду Косова, а казну мора да плати у року од 15 дана.

Политика

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here