Дан победе у Книну: Прљаво казалиште уместо Томпсона

Поделите:

Обележавање Дана победе у Хрватској ће ове године бити другачије у односу на претходне

Хрватска припрема за обележавање Дана победе и домовинске захвалности, те Дана бранитеља а поводом 22. годишњице од војно-полицијске акције Олуја, која ће ове године, чини се, бити нешто другачија у односу на претходне.

Дан, који Хрватска обележава као Дан победе, у Србији се доживљава као дан жалости и комеморација због више од 220.000 прогнаних Срба и неколико хиљада убијених и несталих.

За разлику од прошле и 2015. Дан победе у Книну ове године ће протећи без концерта хрватског кантаутора Марка Перковића Томпсона, који, иначе, у својим песмама глорификује усташтво.

Према речима новог градоначелника Книна Марка Јелића ту нема никакве политичке позадине, већ је, како каже, Томпсон имао раније договорене обавезе.

Јелић каже и да ће поводом 22. годишњице Олује влада у Книну одржати своју 50. седницу 4. августа, а на дан годишњице, 5. августа, концерт ће одржати Прљаво казалиште.

Градоначелник Книна је, како преносе хрватски медији, рекао да се нада да ће ове године прослава протећи достојанствено, како и приличи оваквом празнику.

“Ове године прославу Дана победе и домовинске захвалности и Дана хрватских бранитеља у Книну ће увеличати концерт Прљавог казалишта у организацији града Книна”, рекао је Јелић.

Као што је премијер Андреј Пленковић најавио у марту на прослави 27. годишњице од оснивања книнског ХДЗ-а, 50. седница владе биће одржана 4. августа у Книну, дан уочи прославе Олује, прецизирао је Јелић.

“Драго ми је што ће седница владе бити овде, читава држава, а не само Книн слави дан Домовинске захвалности и као домаћини државној прослави потрудићемо се да све протекне у најбољем реду и 4. и 5. августа. Радо ћу разговарати с државним врхом о свим кључним питањима за развој града”, истиче Јелић.

Иначе, како је предвиђено државним протоколом, обележавање овог празника почеће 5. августа рано ујутру полагањем венаца, након чега следи подизање заставе на Книнској тврђави и традиционални мимоход јединица кроз град, као и миса у цркви Госпе Великог Хрватског Крсног Завјета, као и пригодне изложбе и ручак с грађанством, док ће увече наступити Прљаво казалиште.

Јелић је апеловао на грађане Книна да се придржавају закона и буду часни и достојанствени.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here