Дан сећања на жртве Јасеновца

Поделите:

У Спомен-подручју Доња Градина обележен је Дан сећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац. Доња Градина, у Републици Српској, највеће је стратиште у систему усташког логора Јасеновац.

РТРС преноси да су обележавању Дана сећања у име Републике Српске (РС) присуствовали председник Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и председник Народне скупштине Републике Српске (РС) Недељко Чубриловић.

Обележавању су у име институција Србије присуствовали председница Народне скупштине Маја Гојковић и министар одбране Александар Вулин.

Наводи се да је Гојковићева изјавила да о страдањима у Јасеновцу, једном од најстрашнијих концентрационих логора у Другом светском рату, мора гласно да се говори и да на садашњим и будућим генерацијама остаје да о томе сведоче и упозоравају човечанство.

Она је у обраћању у Спомен-подручју „Доња Градина” поручила да српска страна неће дозволити да се негирају, оправдавају и забораве ови страшни злочини.

„Независна Држава Хрватска (НДХ) била је држатворни пројекат чији је крајњи циљ био затирање читавих народа – Срба, Јевреја, Рома и осталих који другачије мисле. У темељу НДХ били су мржња и расизам, зло које није потпуно нестало са урушавањем те државне творевине. Сваки покушај оживљавања усташтва и фашизма угрожава основна људска права што се не сме допустити”, рекла је Гојковићева која је у име Србије положила венац.

РТРС наводи да су венце положиле и делегације јасеновачких логораша из Србије и логораша Другог светског рата из Републике Српске, као и делегације Јевреја из Израела и јеврејских заједница из Републике Српске, те Рома из Србије и Српске.

На гробном пољу „Тополе” у Спомен-подручју Доња Градина венац су положили и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк и представници амбасада Русије, САД, Немачке, Холандије, Словеније и Велике Британије у БиХ, као и представници ОЕБС и Канцеларије Високог представника (ОХР), као и делегација општине Козарска Дубица.

Подсећа се да систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом светском рату на територији некадашње Југославије.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар „Симон Визентал”, закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Међутим, у меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених. Међу страдалима, за 1.337 дана постојања логора Јасеновац, било је више од 20.000 деце.

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома НДХ. (Танјуг)

Додик: За државни пројекат НДХ до данас није одговарао

У Спомен-подручју Доња Градина данас је обележен Дан сећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту, а председник РС је пооручио да је тај логор био државни пројекат НДХ за који никада нико није одговарао.

Тај злочин, поручио је Додик, и данас нема своју званичну категоризацију као геноцид на Србима, Јеврејима и Ромима. Обраћајући се учесницима комеморације, Додик је рекао да је доминатан осећај који из логора Јасеновац носи још из детињства био страх од усташа и НДХ, јер је у тој држави спровођен стравичан пројекат систематског убијања једног народа.

„Та спирала места злочина – од Пага, Јадовног, преко Јасеновца, Градишке, до Сајмишта, Крагујевца, па поново према Броду, Пребиловцима, херцеговачким јамама, однеле су милион жртава српског народа у Другом светском рату”, посетио је Додик.

Он је додао да су у том рату Србе, ослабљене у претходном ратном сукобу, убијали где год су стигли, без разлога и повода. Додик је подсетио да је из логора Јасеновац 22. априла 1945. године пробој извршила само мала група од 1.100 преживелих логораша, у моменту када је свет већ видео и знао да је Други светски рат при крају.

Он је подсетио да у општини Козарска Дубица 20 година после Другог светског рата није било мушког регрута из српског народа, јер су сви били побијени у логору за децу, у којем је побијено или нестало 35.000 козарачке деце.

„Скоро сам схватио да су Срби страдали због две страшне ствари у својој историји, а то су страх и илузија. Страх од тог монструозног места, логора у који су улазили у којем су сретали лешеве, одсецао је снагу за било какав отпор. Био је то паралишући страх, јер сте дошли на место без повратка”, рекао је Додик.

Он је нагласио да ће историја забележити да је за убијање Срба направљено једно посебно оружје које се звало „србосјек”, које су имали Хрвати и усташе да би Србима вадили очи и клали их што је брже могуће. „`Србосјек` је оружје за један народ, да се он побије, да нестане и да се не понови. Илузија Срба је била комунистичка Југославија”, нагласио је Додик.

Додик је поручио и да Срби у БиХ неће одустати од Републике Српске и права која су им дата Дејтонским мировним споразумом, који је јасно написан. „Нећемо да западнемо у страх нити да прихватимо илузије стварања друштва над којим је пропала бивша Југославија”, поручио је Додик и истакао да Срби као народ желе мир.

Подсетио је да Српска у протеклих неколико година са Србијом организује обележавање неколико важних датума из историје, на простору Републике Српске и Србије.

„Моја велика захвалност председнику Србије Александру Вучићу што је био иницијатор и покренуо идеју да се то на тај начин ради. То је једини могући одговор, јер ми не можемо и не треба да будемо сепарисани. Српски народ је јединиствен, по свом идентитету, вери, писму и језику и ми нисмо босански, нити смо хрватски нити било који ини Срби”, нагласио је Додик. (Танјуг)

Вулин: Српски народ никада више неће бити затиран и протериван

Доња Градина – Србија је гарант и чувар мира на Балкану, истакао је у Доњој Градини министар одбране Александар Вулин и додао да, док Србију води Александар Вучић, неће се никава више поновити ни Јадовно, ни Јасеновац, ни „Бљесак”, ни „Олуја”.

„Никада више српски народ неће мирно прихвататати да буде одвођен у логоре, затиран и протериван. Никада више”, рекао је Вулин на обележавању Дана сећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Он је додао да, зато што се о Јасеновцу ћутало и зато што се о Јасеновцу није говорило, Срби су дочекали да крајем 20. века још једном осете усташку идеологију, још једном страдају, још једном бивају убијени и протерани.

„Наша обавеза је да о Јасеновцу говоримо, наша обавеза је да подсећамо и наша обавеза је да сваки пут када било ко покуша да релативизује јасеновачко зло, да обнови усташку идеологију, да проговоримо и да се супротставимо”, истакао је Вулин.

Према његовим речима, не може се разумети суштина грађанских ратова у Хрватској и Босни и Херцеговини, ако се не познаје јасеновачки ужас и ако се не знају и не схватају размере јасеновачког геноцида.

„Тако је Република Српска морала настати као отпор понављању јасеновачком геноциду, као отпор понављању јасеновачком геноциду, као отпор понављању истребљења српског народа, његовог протеривања и његовог затирања”, истакао је министар Вулин.

Он је додао да ће Република Србија, као један од гараната Дејтонског споразума увек снажно подржавати Републику Српску и Дејтонски споразум и никада неће дозволити да се јасеновачки ужас понови.

„Србија је гарант мира, Србија је чувар мира, Србија је гарант да ће сви народи на Балкану живети добро и живети у миру, и никоме више није стало до мира него српском народу, баш никоме. Србија је гарант мира и чувар мира, али исто тако чувар слободе свог народа, чувар права српског народа да живи тамо где се родио, да траје тамо где се родио и да никада више не доживи геноцид какав је јасеновачки. Не треба само Срби да осуђују и подсећају на јасеновачки ужас, то треба да раде сви људи и сви народи свако у коме има људскости и човечности”, поручио је министар Вулин.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here