Дана Драшковић ћути на пљачке у НИС-у!

Поделите:

Да је у Србији све могуће, па чак и то да чиновник кога постави држава ради против ње, потврђује пример троје њених представника у органима управљања НИС.

Реч је пре свега о Николи Мартиновићу и Даници Драшковић, који су у борду директора ове компаније, али и Ненаду Мијаиловићу, председнику Одбора скупштине акционара, који су дебело плаћени како би штитили интересе Србије као мањинског акционара у овој компанији. Чини се да то не чине јер је нејасно да ћуте на уништавање домаћих нафтних ресурса, отпуштање 7.000 радника, неиспуњавање обавеза према држави везаних за еколошку таксу, повлашћен статус око рудне ренте и још много тога што државну касу кошта више стотина милиона евра годишње.

Злобници би рекли да су за громогласну тишину о пљачкању државе Србије од стране већинског акционара “Гаспромњефта” дебело плаћени, али је право питање колико ће то њихово аминовање руским интересима коштати грађане Србије.
По подацима Агенције за борбу против корупције, Никола Мартиновић, који је члан борда директора а и Надзорног одбора НИС, иначе је кадар СПС, прима месечно за аминовање одлукама некада Kирила Kравченка а сада Kирила Тјурђењева, 1.189.642 динара. Он је иначе пензионер али и члан Савета гувернера НБС. Нешто мање је плаћена друга представница Србије у борду директора, такође пензионерка, Даница Драшковић, која прима 811.000 динара. Трећи заступник интереса државе, Ненад Мијаиловић, који је председник Одбора скупштине акционара, плаћен је за ове послове 410.382 динара. Да ли они заступају интересе Србије или своје?

– Држава мора да контролише пословање НИС јер у овој компанији има свој капитал. Зато је нејасно зашто се толерише понашање НИС и дозвољава да функционишу као држава у држави. Све треба да се провери укључујући и то да ли је тачно да је приватна фирма Kирила Kравченка имала аранжман са фирмом, где је држава Србија власник дела капитала и да ли су склапани послови на њену штету. Поред тога, нејасна су одрицања државе на сопствену штету у случају НИС, а то је испољено кроз многе аспекте, од рудне ренте до начина на који се експлоатишу ресурси. На то морају да се дају одговори и да се види да ли представници државе Србије наступају у НИС као слободни стрелци или им је држава наложила да ћуте – каже Драган Добрашиновић из Kоалиције за јавни надзор финансија.

И министри у Влади Србије би морали да се запитају. За салдо државе у НИС, поред Драшковићеве, Мијаиловића и Мартиновића, брине се и министар енергетике Александар Антић, који је председник скупштине али за то не прима апанажу. Пре него је постао министар привреде Горан Kнежевић је имао функцију у борду директора, али је након именовања у Влади поднео оставку. Свим представницима државе поставили смо питање да ли им држава Србија даје инструкције како да заступају њене интересе у НИС.

 

Одговор смо добили само од Ненада Мијаиловића.

– Понашам се у складу са статутом НИС. То раде и други представници државе. Наш наступ у органима НИС се координира са представницима државе и не наступамо самостално – рекао је Мијаиловић.
Ако је тако, онда извесно да је Србија жртвовала своје економске интересе у НИС зарад политичких интереса око Kосова. Докле ће таква игра трајати, неизвесно је, али оно што је извесно то је да ће све привилегије НИС платити порески обвезници Србије.

 

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here