ДАНАK У KРВИ ЈЕ ИМАО И ДОБРЕ СТРАНЕ: Ова лекција из уџбеника из историје за 7. разред РАЗБЕСНЕЛА ЈЕ ЦЕЛУ СРБИЈУ!

Поделите:

Дечаке су обучавали за војнички живот, а обукла је трајала од 3 до 7 година, њихови родитељи су за то време стављени на велике муке и патње због своје нејаке деце

У уџбенику историје за седми разред основне школе, појавила се скандалозна лекција о злочином познатом као “Данак у крви”.

Наиме, један од најјезивијих обичаја у Османском царству, где су дечаци између 8 и 10 година отимана од својих родитеља и потурчена у Цариграду, у овој књизи је представљен као нешто нормално и као напредак за њих, што је разбеснело читаву Србију.

Дечаке су обучавали за војнички живот, а обукла је трајала од 3 до 7 година, њихови родитељи су за то време стављени на велике муке и патње због своје нејаке деце. Неки су чак пре десете године женили своје наследнике, како их Турци не би одузели, будући да нипошто нису хтели да раскидају брачне везе.

У уџбенику је приказано да су деца имала могућност да напредују у османској хијерархији, да су били одгојени у муслиманском духу, учили турски језик и образовали се. Поставља се питање колико је деце јањичара напредовало? Један је био Мехмед – паша Соколовић, а хиљаде њих су завршили као пешадија и топовско месо у Османском царству.

У уџбенику БИГЗ- а једно питање је гласило да се наведу позитивне и негативне стране данка у крви, док историчари истичу да не постоји позитивна странка “данка у крви”.

Твитераши су направили општу пометњу поводом овог скандала, те истичу да је ово велика срамота.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here