Данас: Србија међу најхомофобнијим земљама Европе

Поделите:

Србија је још увек веома ниско рангирана по проценту од само 28 одсто толеранције према ЛГБТИ популацији, са израженом хомофобијом и дискриминаторним ставовима, показују најновији подаци европске невладине организације ИЛГА Еуропе.

ИЛГА је удружење невладиних организација из целе Европе које се баве заштитом и промоцијом права припадника ЛГБТИ популације и објављује годишњи индекс „Раинбоw Еуропе“ („Дугине боје Европе“), који по више индикатора мери напредак и однос свих држава према ЛГБТИ правима. На овогодишњи индекс тела Савета Европе указују уочи Међународног дана борбе против хомофобије, који се обележава данас.

Међу 49 земаља у којима је вршено испитивање, Србија је заузела 30. место, са успехом од по 38 одсто у области „једнакости и недискриминаторне политике“ и у области „борбе против говора мржње и злочина из мржње“. Наша власт остварила је свега 13 одсто мера за правно признавање рода и телесног интегритета, док у областима пружања азила и остваривања у породици апсолутно никакве позитивне мере нису постигнуте – резултат у овим областима је нула одсто.

Од земаља из окружења, мање хомофобне ставове имају Хрвати са најбољим резултатом на Балкану од 47 одсто, али бољи су и Црногорци са 36 одсто, и Босна и Херцеговина са истим резултатом, па чак и Албанија са 31 одсто остварених позитивних мера у заштити људских права из ове области. Хомофобније ставове од Србије показује само Македонија са тек 16 одсто позитивних мера, Бугарска са 20 одсто и Румунија са 21 одсто.

На нивоу целе Европе најуспешнија у заштити ЛГБТИ права је Белгија са 73 одсто успеха, док најгоре резултате бележи Азербејџан са свега 3 одсто, а прате га Јерменија, Турска и Русија.

У сусрет Међународном дану борбе против хомофобије и Савет Европе указао је на ове податке које је објавила организација ИЛГА, указујући на потребу за изједначавањем стандарда на нивоу целог Старог континента.

Јагландов апел

Генерални секретар СЕ Торбјорн Јагланд овим поводом апеловао је да је потребно обезбедити правду и потпуну заштиту од дискриминације свим људима, без обзира на њихову сексуалну оријентацију, у свим земљама чланицама Савета Европе. „Дискриминација по основу сексуалне оријентације и родног идентитета апсолутно не сме да постоји а оваква забрана мора бити јасно и недвосмислено изражена кроз законе и спроведена у пракси у свим државама чланицама“, наводи се у Јагландовој изјави за медије. 

Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here