“Данас” жигоше Павковића

Поделите:

Дневни лист данас о промоцији књиге генерал-пуковника Небојше Павковића:

……………………………………….

Војна установа у оквиру Министарства одбране, Медија центар „Одбрана“, издала је и промовисала ратни дневник некадашњег начелника Генералштаба Војске Југославије, генерал-пуковника Небојше Павковића, који је пред Хашким трибуналом осуђен за злочине на Kосову и тренутно је на издржавању казне.

Павковић, који је био командант Треће армије Војске Југославије у време НАТО бомбардовања, написао је четворотомни ратни дневник под називом „Трећа армија 78 дана у загрљају Милосрдног анђела“, који је део едиције „Ратник“ од седам књига, а које, према саопштењу Министарства одбране, доносе сећања учесника ратних догађања на KиМ 1999. Павковићева књига је промовисана прекјуче на штанду Министарства одбране на Сајму књига, и то као дневник који доприноси „очувању знања у примењеној ратној вештини“.

Саговорници Данаса Ивана Жанић из Фонда за хуманитарно право и Иван Ђурић из Иницијативе младих за људска права, сматрају да је промоција ратног дневника Небојше Павковића наставак кампање којом се јавности у Србији осуђени ратни злочинци представљају као хероји и да је то чин потпуног уништења демократске и европске будућности Србије.

Подсетимо, Павковић је у Хаг пребачен још 2005, а у јануару 2014. је осуђен на 22 године затвора, а казну издржава у Финској. Он је оптужен у оквиру заједничке оптужнице на којој су се налазили и Никола Шаиновић, Милан Милутиновић, Драгољуб Ојданић, Владимир Лазаревић и Сретен Лукић. Милутиновић је ослобођен фебруара 2009, док је Шаиновић осуђен на 18 година затвора 2014, Ојданић на 15 година затвора 2009, Лазаревић на 14 година затвора 2014. и Лукић на 20 година затвора такође 2014. године.

Министарство одбране сматра да је Павковић у свом дневнику истакао „херојство бранилаца отаџбине током НАТО агресије, али и спорне моменте током ратних дејстава 1999. попут несугласица са МУП-ом, дезертерима и другим непознатим моментима из тог периода“.

„Генерал Павковић истакао је заслуге својих сабораца, генерала Владимира Лазаревића и других, начине како је завараван НАТО током агресије, а објаснио је и зашто је одбио да учествује у преговорима чији је резултат био Kумановски споразум“, наводе из Министарства одбране на свом сајту.

Ивана Жанић наводи да је промоција ратног дневника осуђеног ратног злочинца Небојше Павковића наставак кампање којом се јавности у Србији осуђени ратни злочинци представљају као хероји и особе чије војно знање може бити од користи будућим генерацијама.

– Веома је лоша порука која се могла чути са промоције да Павковићеви дневници „представљају допринос очувању знања о примењеној ратној вештини“ када знамо да је Павковићева „ратна вештина“ резултирала убиствима више десетина хиљада косовских Албанаца и протеривању стотина хиљада у Албанију током сукоба на Kосову. Исто тако, не би нас могло зачудити да и Владимир Лазаревић, којег је Хашки трибунал такође осудио за злочине почињене на Kосову, 27. октобра представи публикацију која се односи на деловање Приштинског корпуса и сведочења ратних команданата уколико се подсетимо чињенице да је Лазаревић своје „знање о командовању“ прошле године поделио са студентима Војне академије, указује Жанић.

Иван Ђурић сматра да Министарство одбране предвођено Александром Вулином врло кохерентно спроводи нову-стару државну политику која ратне злочинце слави као хероје.

– То више није увијено нити прикривено као што је некада било, већ врло јавно, гласно и конкретно. То је чин потпуног уништења демократске и европске будућности Србије. Друштво које слави ратне злочинце, и држава која рестаурира ратну, злочиначку политику нема шансу за слободу и просперитет, напротив, осуђено је на нове сукобе, ратове и морални крах, наглашава Ђурић.

Адмирал у пензији Бошко Антић, један од приређивача Павковићеве књиге, истакао је на промоцији на Сајму медија, да је реч о капиталном делу без кога озбиљна историографија неће моћи да сагледава те догађаје. Генерал у пензији Милорад Ђорђевић рекао је да је Павковић деловао у немогућим условима, често без упутства или наредбе Врховне команде.

Иначе, Медија центар „Одбрана“ представиће и остале три књиге из едиције „Ратник“ – данас књигу „Борба на Kошарама“, сутра књигу „Битка за Паштрик“, а у суботу књигу „Приштински корпус – сећања ратних команданата“.

И Шаиновић на промоцији

На промоцији ратног дневника осуђеног ратног злочинца, генерала Небојше Павковића на Сајму књига, осим представника Генералштаба Војске Србије, био је и Никола Шаиновић, бивши премијер Србије и потпредседник владе Југославије. Хашки трибунал је фебруара 2009. године осудио Шаиновића на 22 године затвора, на основу оптужнице која га је теретила за ратне злочине на Kосову током 1999. Kазна му је у јануару 2014. смањена на 18 година, да би у августу 2015. био пуштен на слободу. Свега десетак дана касније, 4. септембра, именован је у Главни одбор СПС.

Георгиев: Одлука Вулинова

Новинар БИРН-а и недељника „Време“ Слободан Георгиев, коментаришући за Н1 то што је Министарство одбране објавило дневник Небојше Павковића, каже да је то у складу са Вулиновим разумевањем свемира и положајем Србије у њему, те је сигуран да је то одлука министра одбране. „Идеја је да се релативизују пресуде, да се Павковић представи као заслужан човек, и да можда и добије улицу“, рекао је Георгиев.

Извор: Данас

Поделите:

2 Коментари

 1. Ако “Mein Kampf” може да се штампа и налази у слободној продаји
  свих ЕУ земаља, ”Западног Балкана”, зашто не може и ратни дневник
  једног хероја који је само бранио своју земљу, и на достојанствен
  начин испунио своју војничку заклетву?

  Драган Славнић

 2. Овако говоре и раде пријатељи ПРАВОСЛАВНИХ СРБА – ”ПАТРИОТ”:
  “Прича једног потпоручника
  20. маја 2018.

  ПРИЈАТЕЉ Срба из најтежих дана. „Као православац, не могу да учествујем у
  нападу на братски народ.“, речи су биле Потпоручника Мариноса Рицудиса /ГРК!/
  комаданта брода „Темистокле“. Он је одбио наредбу НАТО-а да уплови у Јадранско
  море и учествује у нападу на Србију 1999. године!

  Војни суд у Пиреју га је осудио на тридесет месеци затвора, условно три године.
  Српска историја”

  Српска Православна Црква Га је одликовала Орденом Светог Цара Константина,
  а ево како је Он захвалио:

  ”U Srbiji su mi mnogi rekli da mi je narod zahvalan na svemu. Nisam u stanju da
  shvatim o čemu se radi, niti da iskažem svoja osećanja, ali sam svestan činjenice
  da mi je ovo najveće priznanje koje sam ikada dobio. Nema sumnje da je ovo priznanje
  jedno od najvećih koje svaka duhovna osoba može da dobije. Nisam ni sanjao da ću
  ovo jednom dobiti, priznanje od cele nacije pravoslavne tradicije i hrabre prošlosti.
  Srbija nisu samo ljudi i zgrade već i sveci, kraljevi, sveti manastiri, zastava, borbe bez
  ikakvih šansi, hrabri vojnici koji su ginuli tokom borbi, kultura, literatura i sve u
  njihovoj civilizaciji – napisao je grčki kapetan.”

  Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here