Данашњи Прајд у форми протеста

Поделите:

Назив јесте, али организатори нису исти. Прајд викенд, од 23. до 26. јуна, у оквиру којег је и данашња Прајд шетња, организују удружења грађана Егал, Loud&Quееr и Геј лезбејски инфо центар.

Уз септембарску шетњу, Београд је добио и јунску. Она ће, кажу, бити у форми протеста, са јасним захтевима и у светлу, како наводе, повећања насиља са којим је суочена ЛГБТ заједница.

“Зато што је то начин да покажемо да смо апсолутно равноправни грађани и грађанке овог друштва и да нема никаквих проблема и да можемо да направимо једну протестну шетњу, као што је и било која друга протестна шетња”, каже Анђела Чех из удружења грађана Егал.

Добро позната парада поноса биће одржана, како је раније најављено, 17. септембра. Најаве две параде истог назива збуниле су јавност, али и Европску асоцијацију која окупља организаторе. За њих је једино септембарски Прајд аутентичан.

“Поздрављамо сваки скуп ЛГБТ заједнице. Разне групе слободне су да организују мале скупове захваљујући успеху Прајда свих ових година. Али, као што је Европска асоцијација организатора прајдова саопштила – постоји само једна ‘Парада поноса’ у Београду”, наводи Горан Милетић

Нико нема тапију над организацијом Параде поноса, одговарају организатори данашње шетње.

“Ја заиста не бих коментарисала организацију септембарске Параде поноса зато што мислим да ЛГБТ особе имају много веће проблеме од тога да ли имамо један, два или пет прајдова, ми немамо капацитет да организујемо превише јавних догађаја оваквог типа”, регла је Анђела Чех.

Из МУП-а поручују да ће полиција обезбеђивати скуп. Окупљање учесница и учесника је у Пионирском парку, а шетња се завршава на Тргу Републике.

РТС

Поделите:

3 Коментари

 1. Испред Прламента, прекопута Пионисрког парка, налази се ”Зид плача”
  – слике побијених и постадалих у СРЈ, као и слике разрушених цивилних
  објеката у агресији НАТО 1999.
  Ту је и слике ”Спартанаца” са Кошара, а један оид њих је и Мађар Тибор,
  који је, умирући,рекао: ”За ову државу треба дати живот!”, а коме је
  Председник А. Вучић пре пар дана открио споменик.
  Замислите сада, поред сликје тог/тих јунака са Кошара, ГЕЈЕВА ТРЕБА ДА
  СЕ ЦИНИЧНО ПОДСМЕВАЈУ – ТРАЖЕЋИ ”НЕКА СВОЈА ПРАВА”?!
  Ово што ГЕЈЕВИ РАДЕ ДАНАС, ЈУЧЕРАШЊУ ИНАУГУРАЦИЈУ АВ СВОДЕ НА
  инауКУРАЦију, на ГЕЈЕВСКИ НАЧИН!
  Да ли би ико од гостију ИНАУГУРАЦИЈЕ тако што урадио у својој земљи,
  у сличној ситуацији?
  Не би, наравно, јер ”ТРЕБА ОДВОЈИТИ ЛИЦЕ ОД ГУЗИЦЕ”, а Председник
  једне државе је то ЛИЦЕ КОЈЕ ПРЕДСТАВЉА ДРЖАВУ, А НЕ НАСТРАНОСТ
  ЈЕДНЕ НЕОБУЗДАНЕ МАЊИНЕ!

  На самом углу Пионирског парка /Кнеза Милоша и Краља Александра/
  налази се споменикпострадалима у Првом светском рату – ”Осматрачница
  са Солунског фронта ”, са споменсликама – гравурама србских и
  савезничких команданата, поред које ће проћи парада
  ових настраних и необузданих, да пљуну на наше претке, ЊИХ ОКО 1,5
  МИЛОНА ПОСТРАДАЛИХ, да би њиховим ”прецима” одаали почаст СВОЈИМ
  ЗАДЊИЦАМА, уз свесрдну асистенцију Државе Србије?!
  Ово је све јадно, бедно, гадно, одвратно…, утолико пре што се у свему
  овоме Држава поставља заштинички а Црква својим ћутањем све то
  одобрава?!

  Драган Славнић

 2. Brate Dragane ove sto ce danas,sutra i dalje paradirati Posranim Beogradom izgleda da je organizovao upravo ustoliceni car Solomon zvani Aleksandar Vucic kao pocasnu gardu sutra ustolicene predsednice vlade republike Srbije.Znate onu salu,mozda i istinu o slavnome srpskome piscu Djuri Jaksicu koji je dolazio na rucak kod neke znamenite “srpske”gospode toga vremena pa mu je sluga toga dvora otkrio tajnu da ce mu za rucak mesto bifteka servirati kravlju podrepacu..posto su svima licno posluzivali.Kada se to desilo,kada su mu to servirali nas ti DJURA lepo ustade i poce otkocavati slic.Na to ce gospoda-dospodje,koji su sve to znali sta ce mu servirati pocese negodovati”Ju srsmote sta ovaj covek radi” nasto ce im DJURA reci “NISTA GOSPODO NE UZRUJAVAJTE SE KAKVO MESO TAKVA I VILJUSKA”.Tako i sa predsednicom vlade Anom,kakva vladarka ,takva i garda,supak meraklije i pizdolizke.Neka im bude.,i NJIHOVOMU predsedniku Vucicu,,Ako se BOGA ne boji kako se potomstva ne stidi,ako sada ne razumeju,razumece nekada ko im je TATA JESTE I BIO.

 3. Crkva ne odobrava c u t a nj e.m; crkva je prvim, osnovnim, jedinim…. i pokroviteljem i organizatorom ove propasti; p r o p a s t i, jer je crkva ( pisem, sada!, malo “c”) otac i majka ove proppasti; i svih nekoliko zadnjih godina crkva je nosivi ” faktor” unistavanja srpstva i pravoslavlja; svi drugi su sporedni, neprimjetni, n e b i t n i … Zato to jest crkva, a nije Crkva!
  Sto brze i sto vise Srba to vidi, pruza se mogucnost da ih se onemoguci.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here