Dane Čanković: Kakvi su Dodikovi savjetnici?

Podelite:

Niko ne može sam funkcionisati a pogotovo onaj koga narod želi da vidi kao vođu, kao državnika. Njemu razne službe i savjetnici trebaju da iznesu sve suštinske probleme i izazove na koje država i narod mogu naići i ponuditi mu rješenja i odgovore a onda on, savjetovanjem i uz Božiju pomoć, da odluči.

U zadnjih nekoliko dana predsjednik Dodik imao je izjavu u vezi podjele Kosova i Metohije i pokrenuo inicijativu za stavljanje van snage izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. godine.

Da li su Dodikovi savjetnici imali u vidu i sljedeće razmišljanje.

Nepravedni globalistički i antireligiozni centar moći, koji je pokazao da ni najmanje ne uvažava srpske interese, nije odustao, a ima i snagu da pokuša daljnju dezintegraciju Srbije (Kosovo i Metohija, Vojvodina, tzv. Sandžak, Preševo, Bujanovac, Medveđa), ali i centralizaciju BiH, odnosno ukidanje Republike Srpske. Po onoj narodnoj „Ničija nije do zore gorila“, tako je i u međunarodnim odnosima. Uočljiv je prolazak onog vremena u kojem je jedan dominantan i nepravedan centar moći radio po svijetu šta je god htio. Zato, u jednom procesu, kad se uviđa promjena međunarodnih odnosa, u kojoj se sve više uvažavaju dostojanstvo i interesi srpskog naroda, i narod i političari trebaju biti trpeljivi, mudri i odlučni u stavu da još ne donose rješenja za velike probleme, kakvo je i nasilno otimanje Kosova i Metohije. Za to vrijeme treba pokrenuti sve snage za ekonomski i svaki drugi napredak, kao i razvijati moralna, nacionalna i duhovna osjećanja.

Srbi i njihovi političari iz regiona (izvan Srbije) nikako ne bi trebali izlaziti sa prijedlogom koji bi podrazumijevao razgraničenje, podjelu Kosova i Metohije ili kako god već nazivali poklanjanje srpske zemlje, koja nije samo neprocjenjiva vrijednost u materijalnom smislu, tim prije što je gotovo jedinstvena Srpska pravoslavna crkva i narod u Srbiji da se ne ide u tom pravcu, podjele Kosova. Predsjednik Dodik, čije izjave imaju veliku političku težinu, a srpski narod u njega polaže nadu da u teškim vremenima može biti veliki vođa, načinio je grešku, kada je izjavio da treba podijeliti Kosovo i Metohiju. Jedan dio Srba odmah se razočarao zbog takve izjave, a drugi dio može ući u zamku tako što će im se „pothranjivati“ mišljenje da su interesi Srba u Srbiji i Republici Srpskoj suprotstavljeni. Tu situaciju neprijatelji srpstva vješto mogu da razviju u osjećanje mržnje između Srba sa jedne i druge strane Drine.

Kosovo i Metohija i Republika Srpska nisu isto i ne treba ih dovoditi u vezu. BiH nikada nije bila samostalna država, a sadašnja dejstonska BiH jeste državna zajednica. Srbi su na toj teritoriji istorijski i državotvoran narod, koji je dao svoj pečat i vremenu i tom prostoru. Kosovo i Metohija je srpska zemlja od neprocjenjive važnosti, na kojoj su Albanci nacionalna manjina, a demografsku većinu ostvarili su na nezakonit način. U vrijeme Broza, na taj prostor, na nezakonit način iz Albanije došlo je preko 300 hiljada Albanaca koji su i napravili najveće probleme. Vlast Srbije ima na raspolaganju Rezoluciju 1244 SBUN koja nije stavljena van snage, samo je treba aktuelizovati. Pokret Izbor je naš je 2007. godine na Trgu Krajine u Banja Luci organizovao veliki miting „Kosovo je Srbija i neka bude nezavisna Srpska“. Treba samo istrajati i izdržati.

Spomenuti centar moći želi da nadmudri srpske političare, a možda i da „nagovori“ predsjednika Vučića da oslabi Dodika, kako bi ovaj izgubio na oktobarskim izborima. To bi otvorilo vrata za proces ukidanja Srpske, a onda bi se vratili na dezintegraciju Srbije.

Zato predsjednik Dodik treba dobro da uoči od koga i kakve savjete dobija.

Od ogromne je važnosti što su srpske političke stranke na vanrednoj sjednici Narodne skupštine RS jednoglasno stavile van snage izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. i donijela zaključak o formiranju nezavisne međunarodne komisije koje će, u roku od godinu, objektivno i bez manipulacija utvrditi stradanja u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, te stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, i što je predjednik Dodik u svom uvodnom obraćanju na toj sjednici Narodne skupštine RS rekao: „Ključna namjera je da se dođe do istine. Ne želimo da umanjimo zločine nad Bošnjacima, ali u izvještaj moraju biti uključena i stradanja Srba. To je trajna obaveza svih institucija Srpske jer je na sceni stereotip o srpskim zločinima i stradanjima drugih.“

Potpisnik ovih redova, kada je usvojen izvještaj Komisije o Srebrenici 2004. godine, novinaru je rekao: „Kome treba samo devet dana istine o Srebrenici i zašto? Šta je sa jednom drugom Srebrenicom, Srbrenicom koja se desila prije te svjetski poznate, a u kojoj je ubijeno preko tri hiljade srpskih žena, djece, ljudi, i to u svojim kućama i na svojim imanjima?“

Istina, kakva god da je, će nas rasteretiti i stvoriti uslove za pomirenje. Međutim, sve dobro ili loše može se usmjeravati u jednom ili drugom pravcu. Ne bi bilo dobro da iza tog procesa pomirenja stoji negativni strani faktor sa lošom namjerom, da „pomirenjem“ centralizuje BiH i ukine Republiku Srpsku. U tom smislu, vrlo je simptomatično, što niko od srpskih političara ne otvori pitanje odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti Bošnjaka, Srba i Hrvata i u Republici Srpskoj i u Bošnjačko-Hrvatskoj Federaciji. Ta odluka ruši temelje Dejtonskog sporazuma i u „pravnom“ smislu kroz jedan proces ukida Republiku Srpsku.

Ukoliko, ne daj Bože, dođe do ukidanja Srpske, onda svi srpski političari ovog vremena ući će u istoriju kao najveći obmanjivači svog naroda i veleizdajnici.

Istina i pomirenje naših naroda može odvesti i u istinsko razumijevanje potrebe da se Republika Srpska i Bošnjačko-Hrvatska Federacija mirno razdruže, što je možda i najbolje rješenje za oba entiteta, pa neka se onda razvijajau i sarađuju, kako misle da je najbolje za njih.

I na kraju svaki tekst završavam:

Pobijedimo krizu radom, radujmo se i radimo.

Banja Luka,

15.08.2018.

Predsjednik Pokreta

Dane Čanković

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here