Dane Čanković: Rusiji je potreban mir

Podelite:

Ubijeđen sam da Rusija želi mir u svijetu, a posebno na Balkanu, jer tu ne bi mogla izbjeći direktno učešće. To je moj utisak poslije boravka u Moskvi na Prvom kongresu naroda Evroazije. Taj utisak ne proizilazi samo iz činjenice da Rusija kroz istoriju nije bila agresivna, ulazila je u ratove uglavnom izazvana, već iz činjenice da je Rusija u svakom usponu. A, onoj  ozbiljnoj državi, koja je na uzlaznoj putanji, nikako ne odgovaraju sukobi i veliki ratovi, koji bi zaustavili njen napredak, jer u ovom vremenu, njen protivnik je najveći.

Ukratko, od govornika koji su dolazili iz različitih država, razumio sam vrlo interesantne procese. Države koje su se oslobodile istočnog bloka i one koje su nastale raspadom SSSR-a, riješile su se nekih problema, stega, ideologije, pa i neke vrste diktature, međutim, na novom putu nisu pronašle svoje zadovoljenje. Možda je njihovo razočarenje još veće, jer su očekivale „med i mlijeko“. One države koje su ušle u Evropsku uniju svoju slobodu predale su drugom gospodaru. U novom sistemu vrijednosti stvorene su ogromne socijalne razlike, sa tendencijom da budu još veće. Konstatovano je da su te države sa Rusijom međusobno zavisne, uslovljene, upućene jedna na drugu. Ta zavisnost se može zloupotrijebiti, a može se iskoristiti za obostrano dobro. Rusija ne privolijeva, a kamo li da prisiljava druge narode i države, ali im nudi rješenja i ideje na pravednoj osnovi i slobodi, kako bi se bolje i brže razvijale i obezbijedili kolektivnu bezbijednost i od terorizma.

Rusiji nije lako i zato mora da vodi najmudriju politiku. Srbi u tom smislu, moraju biti realni i ne mogu očekivati od Rusije veliku finansijsku pomoć. Ima puno regija i u samoj Ruskoj federaciji koje vape za novcem i one su prirodno za nju prioritet. U političkom smislu, Rusija će pružiti maksimalnu podršku, na primjer kako bi spriječila pokušaje da se nametne rezolucija u Ujedinjenim nacijama da je srpski narod vršio genocid. Srbija i Srpska mogu očekivati i pomoć u naoružanju, ali ne u smislu da izazovu incidente i sukobe.

Prijatno me je iznenadila reakcija predstavnice Vlade Ruske federacije. Kada je čula da sam iz Republike Srpske, ne samo da je znala za njeno postojanje, nego se i obradovala njenom pominjanju.

Ruski narod se i duhovno obnavlja, što je temelj sveukupnim vrijednostima. To sam vidio i u ogromnom broju vjerujućih koji su čekali u redu da cjelivaju mošti Svetog oca Nikole, koje su iz Barija privremeno donijete u Hram Hrista Spasitelja. Kolona dugačka nekoliko kilometara bila je isprekidana grupama od nekoliko stotina ljudi, najvjerovatnije zbog bezbijednostu. Primijetno je da Moskva izuzetno vodi računa o bezbijednosti i zbog, očigledno, mogućih terorističkih napada.

Boravak u Moskvi nameće mi zaključak da srpski političari svojim postupcima ne smiju dovesti do svršenog čina ni Rusiju ni Zapad. Oni Srbi koji istinski misle da treba što više i u svakom smislu sarađivati sa Zapadom, neka rade na tome, kao i oni koji misle da je to sve najbolje da rade sa Rusijom, Kinom ili nekom drugom državom, a Srbija i Srpska da im ne otežava, već naprotiv da budu aktivne u svim pravcima.  Ukoliko Zapad bude vršio pritisak na Srbiju i Srpsku, da uđu u NATO, ili da se ne daj Bože ukine Republika Srpska, to bi bila prilika i momenat da se Rusija pozove u pomoć.

Dane Čanković

VIDOVDAN

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here