Дане Чанковић: Захвалност Русији, укинути OHR

Поделите:

Покрет се у више наврата, са разлогом, захваљивао Русији. Једном је то било поводом руског вета у Савјету безбиједности УН-а на британски приједлог резолуције о геноциду у Сребреници, и то догађајем којег смо назвали „У част руској застави“ (извештај са догађаја можете погледати путем линка http://www.plebiscitrs.org/sajt/index.php?option=com_novosti&id=560&&0).

Потребу за захвалношћу Русији  увиђамо  и због њеног реаговања на извјештај високог представника Валентина Инцка изнијетим пред Савјетом безбиједности УН-а.

Шеф руске мисије при УН, Владимир Сафронков, у свом реаговању на извјештај зачудио се показаном србофобијом Валентина Инцка, и ставио се у заштиту Републике Српске и њеног предсједника. Изразио је негодовање што се високи представник залаже да БиХ уђе у NATO. Oн је позвао на затварање Канцеларије високог представника (OHR), и поручио да Инцко не представља цијелу међународну заједницу.

Покрет је изненађен равнодушношћу српских политичара према таквим гестовима Русије. Стиче се утисак да они не прате братска осјећања и интересе српског и руског народа. Једино се, с времена на вријеме, предсједник Додик захвали Русији.

Наведено реаговање Русије у Савјету безбиједности је прилика да српски политичари покрену иницијативу за затварање OHR-а. Уколико таква иницијатива не наиђе на разумијевање друге стране (Федерације БиХ), тада се стварају околности да се OHR  прогласи наметнутом, окупационом организацијом и забрани му се  рад на територији Српске.

Дане Чанковић

Србски народни покрет – избор је наш

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here