Даница Грујичић: Услови на Институту за онкологију неприхватљиви, апарати “шкљоцају”

Поделите:

Директорка Института за онкологију каже да је чекање на зрачење у институту краће, а број пацијената који добијају неопходну терапију је повећан.

Докторка Даница Грујичић додаје и да ће ове и следеће године бити набављена још четири апарата за зрачење.

Др Грујичић, међутим, истиче да су услови рада на Институту неприхватљиви и да је неопходна нова зграда, која ће моћи да прими све пацијенте и где нико неће морати да чека на терапију.

Она за РТС каже да су хирурзи сада на Институту организовани тако да малигни болесници не морају да чекају на лечење више од недељу дана, истичући да је то велика ствар.

Истиче ипак да, кад је реч о радиотерапији, мора да се чека дуже, иако се ради у три смене, будући да три апарата у Сремској Kаменици не раде, те Институт прихвата и пацијенте из Војводине.

“Дневно озрачимо око 400 пацијената, то је огроман број”, истакла је докторка.

Истиче да су услови у којима се ради апсолутно неприхватљиви за 21. век и за лечење пацијената на Институту за онкологију и радиологију.

“На хемиотерапији по 16 пацијената лежи у соби, а то су људи са поремећеном имунолошком одбраном и један се закашље, сви су болесни”, објаснила је Грујичићева.

На питање колико се сада чека на зрачење, Грујичићева каже да када ради свих осам апарата да могу да зраче више од 400 пацијената.

“Чим крену ови стари апарати да нешто шкљоцају, појави се на листи чекања 10 до 20 нових пацијената. Ми морамо наћи начин да се реорганизује радиотерпијска служба у Србији, од Суботице до Призрена и да се у секундарним центрима инсталирају апарати уз адекватну едукацију кадрова”, нагласила је Грујичићева.

Нагласила је да ће бити лакше када се заврши реконструкција центра у Сремској Kаменици, јер ће пацијенти из Војводине ићи тамо на зрачење.

“Оно што је будућност у радиотерапији је радиохирургија. Ми морамо од Института за онкологију у Београду да направимо један радиохируршки центар, јер то је будућност и то је максимално прецизно, то је некада и зрачење које мења хиригију”, објаснила је Грујичићева.

Навела је да су Институту за онкологију потребни и психолози, јер пацијенти траже подршку.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here